Alman seçimi Türk oylarına bağlı

Güncelleme Tarihi:

Alman seçimi Türk oylarına bağlı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2002 02:03

Yarın sandık başına gitmeye hazırlanan Almanya'da Türk oyları şimdiye kadar hiç olmadık kadar çok kıymete bindi. Türk oylarının kazandığı önem ABD basınına bile konu olurken, The Wall Street Journal Gazetesi, baş sayfasında, ‘‘Türk oyları Alman seçimlerinin sonucunu belirleyebilir’’ dedi.

Gazete, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile rakibi Edmund Stoiber arasında süren çekişmeli yarışta birden bire küçük bir oy potansiyeline sahip Türkler'in büyük önem kazandığına işaret etti. Gazeteye göre yeni vatandaşlık yasası sayesinde Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaştı ve bu sayede Türk seçmen sayısı hızla arttı. Türk seçmen sayısı, bir önceki seçimlere göre üçe katlandı, 2006 seçimlerine kadar ise ikiye katlanacağı hesaplanıyor.

Öte yandan merkezi Almanya'nın Essen kentinde bulunan Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Faruk Şen de Türk kökenli seçmenin Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) vazgeçmediğini söyledi. TAM'ın Temmuz ayında yaptığı bir ankete göre, Türk kökenli seçemlerin % 60 ile en fazla SPD'ye destek veriyor. Şen'e göre Türk seçmen sayısı 470 bin. Türkler'den en fazla oy alan ikinci parti % 17 ile Birlik 90/Yeşiller Partisi. CDU/CSU'ya destek % 12, Hür Demokrat Parti (FDP) ile Demokratik Sosyalizm Partisi'nin (PDS) de % 5'er oranında oy alacağı tahmin ediliyor.

Seçimde 24 parti yarışıyor

61.2 milyon seçmen yarın sandık başına giderek 4 yıl süreyle görev yapacak meclisin yeni üyelerini belirleyecek.

Federal Almanya Cumhuriyeti'nin kurulduğu 23 Mayıs 1949 tarihinden beri yapılan 15'inci genel seçime toplam 24 parti katılacak.

Seçimlerde bin 399'u kadın olmak üzere toplam 4 bin 792 aday 598 sandalyeli Federal Meclis'e girmek için mücadele verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!