Yargıtay'a ‘düdüklü tencere’ bombası

Güncelleme Tarihi:

Yargıtaya ‘düdüklü tencere’ bombası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2003 02:00

Başbakanlığın 50 metre yakınındaki Yargıtay'ın bahçesindeki hakim ve savcıların servis aracı altında patlayan ‘düdüklü tencere’ bombası güvenlik sistemindeki aksamayı ortaya koydu. Son atanan 2 güvenlik görevlisinden 1'inin akli dengesinin bozuk olduğu, diğerinin sahte evraktan atıldığı anlaşıldı. Ödenek verilirse ışıklandırma yapılıp, kameralı sisteme geçilecek.

YARGITAY üyesi hakim ve savcıların servis araçları dün ‘düdüklü tencere bombalı’ saldırıya uğradı. Yargıtay bahçesindeki saldırıda şans eseri kimse yaralanmazken Yargıtay'a son atanan iki güvenlik görevlisinden birinin akli dengesi yerinde olmadığı, diğerinin ise sahte evrakla atandığı için görevden alındığı ortaya çıktı.

Başbakanlığın 50 metre yakınındaki Yargıtay'ın yan bahçesine park eden 06 VIP 75 plakalı servis midibüsünün altına yerleştirilen bomba, servis saatinden az önce saat 06.40'ta büyük bir gürültüyle patladı. Çankaya bölgesinde oturan Yargıtay üyesi hakim ve savcıları alacak olan aracın altındaki patlama sırasında, olay yerinde kimse olmadığı için ölen ve yaralanan olmadı.

IŞIKLANDIRMA YOK

Başkan Özkaya ödenek talebinde bulunduklarını, ışıklandırmanın ardından kameralı güvenlik sistemine geçileceğini, güvenlik görevlisi sayısının da artırılacağını açıkladı. Yargıtay'ın, ışıklandırması olmayan Milli Eğitim Bakanlığı'na bitişik kapısına ayrıca polis kulübesi konulacak ve polis devriye gezecek.

HUKUKA KARŞI

Patlamasının duyulmasıyla, Başbakanlık koruma polisleri de heyecanlandı. Ankara Valisi Yahya Gür ve Yargıtay Başkanı Özkaya, olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Özkaya, ‘‘Bu eylem hukuka ve yargıya karşı yapılmıştır. Hukuk düzeni ve hukuk hakimiyeti, herkes için korunması gereken en önemli değerdir. Bunu yapanlar, hukuku ve adaleti istemeyen kişiler olabilir’’ dedi.

SEZER’DEN TELEFON

Bombalama olayının ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başkan Özkaya'yı arayarak, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Büyük tehlike ucuz atlatıldı

BOMBALAMA olayına el koyan Ankara DGM Savcısı Hakan Kızılarslan olay yerinde inceleme yaptı ve Yargıtay Başkanı Ersalan Özkaya'dan bilgi aldı. Bombanın ‘Potasyum nitrat ve amonyum klorür karışımı’nın metal parçalarla birlikte bir düdüklü tencere içine koyularak, hazırlandığı saptandı.

ADLİYEDEKİ PATLAMA

Vali Yahya Gür ise polisin patlamayla ilgili gerekli incelemeleri yaptığını belirterek, bir süre önce Ankara Adliyesi önünde meydana gelen patlama ile bu patlama arasında ilişki olup olmadığının araştırıldığını söyledi. Bombanın zaman ayarlı olabileceğini belirten Gür, saldırıyı nefretle kınadığını söyledi.


Başsavcılık taşınıyor


YARGITAY'ın içindeki, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kısa bir süre içinde güvenlik çemberi altında tutulan ABD Büyükelçiliği'nin karşısındaki eski TRT binasına taşınacak. Dosya sorgulama konusu, bu binanın yan tarafından bulunan ve Başsavcılık girişi ile hiç bağlantısı olmayan bölümden yapılacak.


Geçmiş olsun ziyareti


BAŞBAKANLIK'tan Adalet Bakanı Cemil Çiçek'le yürüyerek Yargıtay binasına giren Başbakan Abdullah Gül, Yargıtay Başkanı Erarslan Özkaya ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ile görüştü. Basının sadece görüntü almasına izin verilen görüşmede Gül, Yargıtay otoparkında patlayan bomba nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!