‘İnekçe’yi de çözdüler

Güncelleme Tarihi:

‘İnekçe’yi de çözdüler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2002 01:43

Bir Alman, ineklerin çıkardıkları seslerin şifrelerini çözdü. İnekler, 7 farklı sesle dertlerini anlatıp, iletişim kuruyorlar.

Die Welt Gazetesi'nin haberine göre, Federal Tarım Araştırmaları Dairesi'nden (FAL) emekli mühendis ve biyolojik ses uzmanı Gerhard Jahns, son iki yılını ineklerin dilinin şifresini çözmeye verdi. Jahns yaygın kanaatin aksine ineklerin iletişim kuran hayvanlar olduğunu ve çok farklı sesler çıkararak, dertlerini ve isteklerini dile getirdiklerini söyledi. Jahns, buna kulak verilmesi durumunda süt veriminin önemli ölçüde arttığını saptadı.

Susama, ağrı işareti

İneklerin davranışlarını ve tepkilerini incelemeye alan Jahns, bu hayvanların acıktıklarını veya susadıklarını çok değişik sesler çıkararak dile getirdiklerini tespit etti. Her inek ‘‘mö’’lemesinin aynı olmadığını ifade eden Jahns, bugüne kadar bu hayvanların 7 farklı ses çıkararak, mesaj verdiklerini belirlediğini kaydetti. Bu seslere bakarak hayvanların acıktığı, susadığı ya da bir yerlerinin ağrıdığı anlaşılabiliyor.

Süt verimi artabilir

Bu keşfinin besiciler açısından çok yararlı olacağını belirten Jahns, ‘‘Ahırlar gelecekte daha iyi kontrol edilebilir. Her inek farklı ses çıkarıyor. Dolayısıyla buraya yerleştirilecek mikrofonlarla ineklerin sesleri dinlenebilir ve dijital teknolojisiyle her hayvanın ne derdi olduğu anlaşılabilir ve çözülebilir. Böylece süt verimi artar. Teknik donanım için gerekli olan mikrofon, ses yükseltici ve ses kartı yüklenmiş bilgisayar inekleri rahatsız etmez’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!