Sivil toplum eylemcisi

Güncelleme Tarihi:

Sivil toplum eylemcisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2003 16:00

Kanada Türk Dernekleri Konfederasyonu yönetici direktörüydü, 16 yıl sonra Türkiye'ye döndü. Kanada'dayken, ülkedeki Türkler arasında adeta bir bağlantı ağı oldu. Türkiye aleyhine düzenlenen kampanyalarla mücadele etti. Şimdi Arı Hareketi'nde görev alıyor, hem birikimlerini aktarıyor, hem de politik arenada var olmak için mücadele ediyor.


Kanada Türk Dernekleri Konfederasyonu eski yönetici direktörü Filiz Tümer, yıllarca Kanada'da, Türkiye'nin adeta gönüllü elçisi gibi çalışmış. Kanada'da 16 yıl yaşayan Tümer, 1994-2000 yılları arasında Konfederasyon'da yönetici direktörlük yapmış.

Tümer, bu ülkede bulunduğu süre içerisinde yıllarca Türkiye'yi uğraştıran PKK ve Ermeni sorunları konusunda mücadele vermiş. Türkiye aleyhinde yaratılan yanlış imajın silinmesi için çalışmış. Deprem sırasında depremzedelere yardım toplama konusunda emek sarf etmiş. Birçok gönüllü organizasyonda yer almış.

Kanada Türk Dernekleri Konfederasyonu'ndaki görevi sırasında bu ülkede yaşayan 20 bin Türk arasında adeta bir network (ağ) görevi görmüş. Yeni göçmenlere, öğrencilere yardımlarda bulunmuş. Türkler arasında iletişim köprüsü oluşturmuş. Türkler için açılan okulda gönüllü öğretmenlik yapmış. Bizim Anadolu gazetesinde, Kanada'nın ilk Türk televizyonunda gönüllü olarak gazeteci, spiker olarak çalışmış. Tümer, gönüllü çalışmalarından dolayı Toronto Belediyesi tarafından kendisine 'Initiative Award' (İnisiyatif Ödülü) verildiğini belirtiyor.

ZORLU HAYAT MÜCADELESİ

1964 doğumlu Tümer, İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden mezun. 1987 yılında, henüz 23 yaşındayken hem İngilizcesini geliştirmek hem de master yapmak amacıyla gittiği Kanada'nın başkenti Toronto'da 16 yıl kalmış. İki yıl dil öğrenimine devam eden Tümer, şu anda boşanmış olduğu eşi ile tanışmış ve evlenmiş.

Kısa sürede hamile kalması planlarını değiştirmesine neden olmuş. Bugün 13 yaşında olan kızı Seba'yı dünyaya getirmiş. Kızı iki aylıkken de çalışma hayatına atılmış. Bir süre sonra boşanmış. Yabancı bir ülkede zor bir hayat mücadelesi vermiş. Annesinin de Kanada'ya gitmesi ile yeni bir hayata başlamış. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra 1994'te Kanada Türk Dernekleri Konfederasyonu'nda yönetici direktör olarak çalışmaya başlamış. 1994-2000 tarihleri arasında yaptığı bu görev sırasında pek çok şeyi gerçekleştirmiş. Kanada'da sıcak bir konu olan Ermeni meselesi konusunda Türkiye aleyhindeki kampanyalara karşı mücadele vermiş.

Kanada'da geçirdiği 16 yıl boyunca hep Türkiye'ye geri dönmeyi düşünmüş. Orada edindiği birikimleri Türkiye'de kullanmayı istemiş. Şu anda ortaokula giden kızının Türk kültürüyle yetişmesini ve liseyi Türkiye'de okumasını arzu etmiş. 2000 yılında Konfederasyondaki görevinden ayrılmış. Krizin hemen öncesinde sigorta şirketi American Life'tan aldığı iş teklifi üzerine annesi ve kızıyla beraber Türkiye'ye dönmüş.

Tümer, kızı Seba'nın Türkiye'deki yaşam tarzına alışamadığını söylüyor. Bunun üzerine ekonomik kriz eklenmiş. İşsiz kalmış. Türkiye'ye gelmesinden yedi ay sonra Kanada'ya geri dönmek zorunda kalmış. Hep Türkiye'de var olmak istediği için, 2002'de tekrar gelmiş. Kızını babasıyla bırakmış. Şu anda Abdi İbrahim İlaç firmasında direktör yardımcısı olarak çalışıyor. Bundan sonra Türkiye'de var olmak istediğini belirtiyor. Türkiye'ye gelir gelmez sosyal olaylar ve dernekler konusundaki hassasiyeti devam etmiş. Arı Hareketi'ne katılmış. Burada değişik sosyal projeler için uluslararası fon bulma çalışmalarında bulunmuş. Kanada'da elde ettiği birikimlerini eğitici seminerler düzenleyerek ve gönüllü çalışmalar yaparak insanlara aktarmayı hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!