Erdoğan: Bize islami demek saygısızlık

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Bize islami demek saygısızlık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2002 12:53

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin ''İslami'' bir nitelik taşımadığını belirterek ''Partimizin islami bir sıfatının olmadığını, olmayacağını defaatle söylememize rağmen, böyle bir sıfat yakıştırılması hem demokratik teamüller açısından hem de partimize saygısızlıktır'' dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, AB Dönem Başkanı Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Christian Hoppe'yi, AK Parti Genel Merkezi'nde kabul ederek bir süre görüştü.  Büyükelçi Hoppe, görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığını bildirdi. 

ERDOĞAN SİNİRLENDİ

''AK Parti'nin seçimden sonra iktidar olması bekleniyor. AK Parti gibi İslami bir partinin iktidar olması, AB ile ilişkileri nasıl etkiler?'' sorusu üzerine de Büyükelçi Hoppe, demokratik bir ülkede seçimlerin, demokratik sürecin bir parçası olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de insanların, hangi hükümeti isteyeceğine kendilerinin karar vereceğini anlatan Hoppe, ''Hangi hükümet çıkarsa seçimden sonra biz o hükümetle işbirliği yapacağız'' diye konuştu. 

Büyükelçi'nin sözlerinin ardından soruya sinirlendiği görülen Erdoğan, araya girerek, bu tür soruların ''provakatif bir anlayışla'' sorulduğunu savundu.

Yabancı basında ''İslami parti'' ifadesi gördüklerinde bunu düzeltmek için uğraşırken, Türk basınında bu tür sorulara maruz kalmalarını anlayamadıkların dile getiren Erdoğan, ''Çünkü, 'İslami bir parti' ifadesi, İslam'a saygısızlıktır. Partimizin böyle bir sıfatının olmadığını, olmayacağını defaatle söylememize rağmen, böyle bir sıfat yakıştırılması hem demokratik teamüller açısından hem de partimize saygısızlıktır'' dedi.

HAKAN ŞÜKÜR'E KAPIMIZ AÇIK

Erdoğan, bir soru üzerine, milli futbolcu Hakan Şükür'ün partisine davet edildiğini bugünkü gazetelerden öğrendiğini, ancak milli futbolcu siyaset yapmak isterse kapılarının sonuna kadar açık olduğunusöyledi.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, ''Bazı illerde adayların bağış adıaltında yüksek miktarlarda paralar önerdiği haberleri var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu yanıtlarken de, bu konuyla ilgili duyumlar aldığını ve gerekli incelemenin başlatıldığını bildirdi. 

AB SÜRECİNİ HIZLANDIRIRIZ

Erdoğan da, 3 Kasım seçimleri ve sonrasındaki AB ilişkileri sürecini değerlendirdiklerini ve partisinin AB'ye ilişkin düşüncelerini Büyükelçi'ye aktardığını kaydetti. 

Seçimlerden sonra partisinin iktidar olacağını öne süren Erdoğan, ''AK Parti iktidarında AB sürecine nasıl hız kazandıracağımızı ifade ettik'' dedi.

Erdoğan, bir gazetecinin, ''Bush yönetiminin Bağdat yönetimini değiştirmek için yapmayı planladığı askeri operasyon'' hakkında AK Parti'nin görüşlerini sorması üzerine, bu konuda ABD'nin henüz bir karar vermediğini, kararın netleşmesi durumunda, kendilerinin de görüşlerini o zaman açıklayacağını belirtti

AB'NİN GENİŞLEMESİ

Büyükelçi Hoppe da bir gazetecinin, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen'nin, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine, bu konuda yorum yapmayacağını,ancak Türkiye'nin aday bir ülke ve genişleme sürecinin bir parçası olduğunu söyledi. 

Diğer adaylar gibi Türkiye'nin de üyelik için Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Büyükelçi Hoppe, Türkiye'nin bu konuda yaptığı yasal düzenlemelerin, sürecin devam etmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. 

Büyükelçi Hoppe, 12 Aralık'ta AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümetbaşkanlarının katılımı ile yapılacak toplantıda entegrasyon sürecinin ne şekilde gelişeceğine karar verileceğini ifade ederek, şimdiden kararın ne olacağını tahmin etmenin söz konusu olamayacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!