El Halil’de hain kurşun

Güncelleme Tarihi:

El Halil’de hain kurşun
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2002 02:18

Batı Şeria'da kurşunlar uluslararası gözlemcileri hedef aldı. Binbaşı Cengiz Toytunç şehit oldu, Yüzbaşı Hüseyin Özaslan yaralandı.

İsrail-Filistin arasında yoğun çatışmalara sahne olan Batı Şeria'da dün Türk kanı döküldü. Silahsız görev yapan gözlemci Bnb. Cengiz Toytunç aracını durduran saldırganlarca kurşuna dizildi. Saldırıda Yzb. Hüseyin Özarslan yaralanırken ile İsviçreli bir bayan gözlemci de öldürüldü.

Batı Şeria'nın El Halil Kenti'nde dün ‘‘Uluslararası Gözlem Gücü’’nde görev yapan 39 yaşındaki Binbaşı Cengiz Toytunç, resmi plakalı aracını durduran saldırganların kaleşnikoflarla açtığı ateşle şehit edildi. Araçta bulunan diğer Türk subayı Yüzbaşı Hüseyin Özaslan yaralanırken, diğer uluslararası gözlemci İsviçre'li Catherine Burns de hayatını kaybetti.

9 aylık geçici görevle El Halil'de bulunan Hava Personel Binbaşı Toytunç ile Jandarma Yüzbaşı Özaslan, dün akşam aynı departmandaki İsviçre'li Catherine Burns'ü alarak Tel Aviv'e akşam yemeği için hareket ettiler. Yola çıkıldıktan kısa bir süre sonra beyaz renkli ve belirgin işaretler taşıyan Corsa marka görev aracı Filistin kontrolündeki A sektörü'nde kaleşnikoflu iki kişi tarafından anayolda durduruldu. Gözlemcilerin kimlik göstermesine rağmen saldırganlar yakın mesafeden açtıkları yaylım ateşle Binbaşı Soytunç ile yanında oturan İsviçre'li Burns'ü öldürdüler.

Aracın arka koltuğunda bulunan Yüzbaşı Özaslan ise bacağından ve kolundan yara aldı. Saat 20.00'yi biraz geçe meydana gelen olayda saldırganlar olay yerinden kaçarken Yüzbaşı Özaslan'ı da öldü diye bıraktılar.

ZİRVEYE ÖZEL NOT

Bu bilgi dün akşam Ankara'ya da bomba gibi düştü. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski onuruna verdiği akşam yemeğinde saldırı haberi başta Kıvrıkoğlu olmak üzere devlet erkanına yazılı özel bir not ile verildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı da olayla ilgili olarak, hem İsrail, hem de Filistinli taraflarla temasa geçti ve soruşturma açılmasını istedi.

Ankara-Tel Aviv-Kudüs üçgeninde yapılan telefon trafiği sonucunda bugün İsrail'e şehidin cenazesini almak ve yaralı subayı getirmek için bir askeri uçak gönderilmesina karar verildi.

Kim vurdu

El Halil kentindeki saldırı soru işaretlerini de gündeme getirdi. Filistin ve İsrail karşılıklı olarak birbirlerini suçlarken, saldırıyı her iki toplum içindeki barış karşıtı muhaliflerin de düzenlemiş olabileceği ifade ediliyor. Bölgede fanatik İsrailli yerleşimcilerin bulunması bu kuşkuyu güçlendiriyor.

Filistin Yönetimi, İsrail güçlerini gözlemcileri taşıyan araca ateş açmakla suçlayarak, ‘‘Bu cinayetlerin sorumluluğu tamamen İsrail ordusuna aittir’’ denildi. El Halil Belediye Başkanı Mustafa El Netşi de doktorlara göre gözlemcilere İsrail askerleri tarafından ateş açıldığını, çünkü saldırıda kullanılan kurşunların yalnızca İsrail ordusunda bulunduğunu söyledi.

İsrail askeri kaynakları pusuya yatan Filistinlilerin gözlemcileri ‘‘yanlışlıkla’’ hedef aldığını belirtti.

Gözlem Gücü'nün kullandığı araçların ve plakalarının tamamen beyaz oluşu ve ayırt edici işaretler taşıması, aracın görüş mesafesi ve aydınlatmanın çok iyi olduğu bir otoyolda durdurulması, hedefin belirgin olarak seçildiği kuşkusunu arttırıyor.

8 yıldır ölen ilk gözlemciler

1994 yılında kurulan El Halil Geçici Uluslararası Varlık (TIPH) gücü, dünkü olayda 8 yıldır ilk kayıplarını verdi. 17 Ocak 1997‘de varılan El Halil anlaşmasıyla, El Halil‘in yüzde 80'inin Filistin yönetimine devredilmesinin yolu açılmıştı. ABD'nin arabuluculuğunda varılan anlaşma, Batı Şeria'nın bazı kesimlerinin daha Filistin yönetimine verilmesi ve karşılıklı bazı taahhütleri içeriyordu. TIPH‘de görev yapan gözlemciler, özel beyaz araçlarıyla gezerek, ateşkesin ihlal edilip edilmediğine ilişkin düzenli raporlar bildiriyorlar. Olaylara müdahale etme yetkisi olmayan ve silah taşımamalarıyla bilinen uluslarararası gözlemci birliğinde, altı ülke bulunuyor. Dün ateş açılan TIPH aracı da bölgedeki Halhul'da görev yapıyordu. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait 12 subay Uluslararası Gözlem Gücü bünyesinde yaklaşık 4 senedir bölgede görev yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!