NATO ‘Evet’ derse Türkiye de katılacak

Güncelleme Tarihi:

NATO ‘Evet’ derse Türkiye de katılacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2001 03:05

Operasyon üzerine dün Ankara'da Başbakan başkanlığında askerlerin de katıldığı güvenlik zirvesi toplandı.

Operasyonun başlamasından sonra Başbakan Ecevit, olağanüstü zirveyi topladı. NATO'nun bugün yapacağı toplantıda 5'inci madde kapsamında asker gönderme kararı alınırsa, Türkiye'nin de buna uyması kararlaştırıldı.

Zirvede, Ankara'nın Irak'a yönelik bir operasyonu istemediğinin ABD'ye iletilmesine de karar verildi. Operasyonun sivil hedeflere zarar verilmeden gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyulduğu da belirtildi.

Başbakanlıkta dün yapılan geceyarısı zirvesinde ABD'nin Afganistan'a İngiltere ile birlikte başlattığı operasyon değerlendirildi. NATO'nun bugün yapacağı toplantısında anlaşmasının 5'inci maddesi kapsamı çerçevesinde Afganistan'a asker gönderilmesi kararı alınması halinde Türkiye de bu karara katılacak. Bu olasılık asker göndermeyi gündeme getirebilecek.

Zirvede ele alınan konuları Başbakan Bülent Ecevit'in gece saat 23.45'te Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e giderek aktarma ve bugün de muhalefete bilgi sunma arzusuna toplantıya katılanlar sıcak yaklaşmadı. Bunun kamuoyunda ‘‘Türkiye de savaşa giriyor’’ beklentisine neden olacağı ve ekonomiye olumsuz yönde etkileyeceği görüşü dile getirildi. Ancak Ecevit'in bu konudaki ısrarı giderilemedi. Ecevit geceyarısı Çankaya Köşkü'ne çıktı.

IRAK OPERASYONU OLMASIN

Zirvede ABD Başkanı Bush ve Savunma Bakanı Rumsfeld'in operasyonun başlamasından sonra yaptıkları açıklamalar da masaya yatırıldı. Bush'un terörizmle aşamalı olarak mücadeleden yana görüş sözleri, ileride Irak'a dönük yeni bir operasyonu gündemine gelebileceği yorumuna neden oldu. Zirvede Irak'a dönük bir operasyona Ankara'nın sıcak bakmayacağı mesajının ABD'ye iletilmesi görüşünde birleşildi.

HÜKÜMET KARAR ALACAK

Zirvede NATO'nun 5. madde kapsamında harekete geçmesi halinde, hükümetin konuyu Meclis'e taşımaması ve bütün kararları kendisi alarak nareket etmesi görüşünde de birleşildi. NATO Anlaşması gereği asker gönderilmesi halinde, Meclis kararına ihtiyaç olmadığı da belirtildi.

TERÖRLE MÜCADELEYE DESTEK

Zirve sonrası yapılan açıklamada, ABD ve İngiltere'nin dün gerçekleştirdikleri saldırıda sivil hedeflere zarar vermeden operasyonu gerçekleştirmelerinden duyulan memnuniyet dile getirildi. Açıklamada terörizme karşı yapılan mücadeleye destek olunacağı ve bu çerçevede ulusalararası bir işbirliği organizasyonunun oluşturulmasının destekleneceği vurgulandı.

Başbakanlık’ta 3 saatlik zirve

Başbakan Ecevit'in başkanlığında Başbakanlık Merkez Binası'nda yapılan ve 3 saat süren toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Başbakanlık Askeri Danışmanı Korgeneral Köksal Karabay, Dışişleri Bakanlığı Danışmanı Engin Sosyal katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!