İhtara uymayan AKP'ye kapatma

Güncelleme Tarihi:

İhtara uymayan AKPye kapatma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2002 02:04

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu, Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin ihtarına rağmen genel başkanlığı bırakmaması üzerine AKP hakkında kapatma davası açtı. Kanadoğlu, ‘‘Ülke yönetimine aday olanların hukuk devleti ilkelerine uygun davranmaları zorunludur’’ dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, dün Anayasa Mahkemesi'nin ‘‘ihtar’’ kararının ‘‘eksiksiz biçimde yerine getirilmediği’’ gerekçesiyle AKP'ye kapatma davası açtı. Kanadoğlu ayrıca, Tayyip Erdoğan'ın, genel başkanlık görev yetkilerinin tedbiren önlenmesini istedi.

Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi'ne dün gönderdiği ve basına açıkladığı 9 sayfalık iddianamede, AKP'yi ve Erdoğan'ı, ‘‘Hukuka karşı hile yapmak, yasalara uymamakta direnmek’’ ve ‘‘hukuk tanımazlıkla’’ suçlarken, bunun demokrasiye zarar vereceği, hırpalayacağı ve giderek yok olmasına yol açacağı eleştirilerini getirdi.

DEMOKRASİ YOK OLUR

Kanadoğlu, Erdoğan
'ın, ihtar kararına rağmen genel başkanlıktan ayrılmayıp sadece kuruculuk üyelikten istifa etmesini eleştirirken, şöyle dedi:

‘‘Hukuk devleti, ülke yönetimine aday olanların hukuk devleti ilkelerine uygun davranmalarını zorunlu kılmaktadır. Hukuka aykırı davranışların önlemediği, önlenmediği durumlarda başlamış olan hukuk tanımazlık demokrasiye kuşkusuz zarar verir, hırpalar ve giderek yok olmasına yol açar.’’

YSK'YA DA ÇATTI

Kanadoğlu,
iddianamesinde, ‘‘Kurucu üye, üye, genel başkan olma ve milletvekili seçilme yeterliliği bulunmayan’’ Erdoğan'ın adının oy pusulasında AKP Genel Başkanı olarak yer almasını da eleştirdi. YSK’yı eleştiren Erdoğan, ‘‘Böylesine hukuka aykırı bir durumun dünya siyasi tarihinde örneği bulunmamaktadır’’ dedi. İddianamade özetle şöyle denildi:

ÜYE OLAMAYAN BAŞKAN OLAMAZ

‘‘Bir partiye üye olamayan kimsenin o partinin genel başkanı olması olanaksızdır. (...) Zira adı geçen kişi partinin kurucu üyeliğinden ayrılması nedeniyle, partinin üyesi değildir. Zaten adı geçen mevcut sabıka kaydına göre parti üyesi de olamaz. Tüm bu yasal zorunluluklara rağmen bu şekilde hukuka aykırı davranışta direnilmesi ve hukuka karşı hile yoluna sapılması, herkesin arzuladığı, demokratik hukuk devletinin gerçekleşmesini tehlikeye uğratıcı boyuttadır.’’

İddianamenin sonuç bölümünde, Erdoğan'ın, Anayasa Mahkemesi'nin ihtar kararını yerine getirmeyerek, genel başkanlıktan ayrılmadığı için AKP'nin, Siyasi Partiler Yasası'nın ilgili 104. maddesine göre kapatılması istendi. Başsavcı, AKP Genel Başkanlığı görev ve yetkilerinin Erdoğan tarafından kullanılmasının tedbir kararı verilerek, önlenmesi talebinde de bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!