Saddam'a karşı güvence istediler

Güncelleme Tarihi:

Saddama karşı güvence istediler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2002 16:51

Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP)lideri Mesud Barzani ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri Celal Talabani'nin, gizlice ABD'ye giderek, hükümet ve askeri yetkililerle görüştükleri iddia edildi. İki liderin Saddam Hüseyin'i devirmeye yönelik bir operasyona katılmak için bazı güvenceler talep ettikleri belirtildi.

Merkezi Londra'da bulunan Eş Şark El Avsat gazetesinin haberinde, geçen ay ortalarında ABD'ye giden Kuzey Iraklı iki liderin, Irak'a yönelik olası bir operasyona desteklerinin ne olacağı hakkında Amerikalı yetkililerle görüştükleri belirtildi.

Gazeteye açıklama yapan Cenevre, Londra ve Washington'daki Kuzey Iraklı kaynaklar, Barzani ve Talabani'yi Almanya'nın Frankfurt kentinden alarak ABD'nin Virginia eyaletine götüren bir Amerikan uçağının iki lideri bir süre sonra büyük bir gizlilik içinde Frankfurt'a bıraktığını öne sürdüler.

Habere göre, ABD'deki görüşmede, Barzani'nin oğlu Mesrur Barzani, Talabani'nin oğlu Befil Talabani, Talabani'nin kontrolündeki bölgenin yerel hükümet başkanı Berham Salih ve IKDP'nin uluslararası ilişkilerden sorumlu üyesi Hoşyar Zebari de hazır bulundu.

Görüşmede ABD tarafında ise CIA Başkanı George Tenet'in bir yardımcısı, aralarında Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in danışmanın da bulunduğu, Savunma Bakanlığı Dış Operasyonlar Bölümü'nden 3 yetkili, Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Condoleezza Rice ve bir generalin yer aldığı belirtildi.

Kaynaklar, Talabani ve Barzani'nin, askerlerinin Irak lideri Saddam Hüseyin'i devirmeye yönelik bir operasyona katılması halinde birtakım güvenceler talep ettiklerini söylediler.

Habere göre, Barzani ve Talabani'nin talep ettikleri güvencelerin başında, Saddam'a yönelik operasyonun başarılı veya başarısız olması halinde Iraklı Kürtler için uluslararası korumanın sürdürülmesi geliyor. Kürt liderler, Saddam'ın operasyonun intikamını almak için kendilerine kimyasal silahlarla saldırabileceğini, bu silahlara karşı korunmaları yönünde de güvence istediler.

Barzani ve Talabani'nin, Saddam'ın devrilmesinden sonra Irak'ta demokratik bir rejimin kurulmasını ve ''Federal Irak'' içinde Kürtlerin haklarının güvence altına alınmasını koşul olarak öne sürdükleri, ayrıca Türkiye ve İran'ın Kuzey Irak'a girmesinin engellenmesini istedikleri öne sürüldü. Gazeteye bilgi veren kaynaklar, ''Amerikalılar bu talepleri anladıklarını belirttiler ve bunların karşılanacağı konusunda söz verdiler'' diye konuştular.

Yine merkezi Londra'da bulunan El Hayat gazetesi de iki liderin ABD'ye gittiklerini yazdı. Gazete, Barzani ve Talabani'nin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in yanı sıra ABD Başkanı George Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin danışmanlarıyla görüştüklerini öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!