Metot üzerinde anlaştık

Güncelleme Tarihi:

Metot üzerinde anlaştık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2003 09:22

Başbakan Gül, Irak konusunda ABD ile zararların karşılanmasına yönelik bir metot üzerinde anlaştıklarını ve en kötü senaryoya da hazırlıklı olacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Davos ve Strosbourg'a yaptığı ziyaretlerin ardından yurda dönen Gül, temasları hakkında bilgi verdi ve burada ikili görüşmelerde bulunduğunu, bu görüşmeler içinde en önemlilerinin, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile yaptıkları görüşme olduğunu kaydetti.

Powell ile 1,5 saatlik görüşmede, Irak sorununun ele alındığını ifade eden Gül, görüşmenin faydalı geçtiğini söyledi. Gül, Irak konusunda Türkiye'nin başlattığı son girişimin Davos'ta ilgiyle takip edildiğini, Türkiye'nin aldığı inisiyatifin ve savaşsız bir şekilde barış arama girişiminin çok büyük bir takdir gördüğünü vurguladı.

Bir gazetecinin, "ABD ile yapılan görüşmelerde bir paket konusunda uzlaştığınızı açıkladınız. İçeriği konusunda bilgi alabilir miyiz" sorusuna Gül, şöyle karşılık verdi:

Haberin Devamı

"Bir yanlış anlama olmasın. Yaptığımız şey şudur: Türkiye, şu andan itibaren zaten etkilenmektedir, Irak krizinden dolayı. 1. Körfez Savaşı'nda çok büyük ekonomik kayba uğramıştır. Aynı olumsuz gerçeklerle karşı karşıya kalmamak için çeşitli görüşmeler yapılmaktadır. ABD ile yapılan görüşmelerde askeri, siyasi ve ekonomi beraber gitmektedir. Şimdiye kadar herhangi sözümüz, herhangi bir anlaşma söz konusu değildir. Varılan nihai bir şey yoktur. Metot üzerinde bir anlaşma vardır. Bu metot da bir savaş olursa zararının ne olacağı henüz bilinmemektedir. Bir savaş olursa ne kadar süreceği bilinmemektedir. Bunlar hiç arzu etmediğimiz, en kötü senaryolardır. En kötü şartlara karşı da muhakkak ki hazırlıklı olmak gerekir. Bunun için vardığımız mutabakat şudur: Gayet elastik olacağız bu zararların hesaplanmasında. İkincisi buna çok çabuk bir uygulamaya geçecektir. Böyle bir metot üzerinde mutabakat söz konusudur."

Gül, bir soru üzerine Bağdat'a planlanan bir gezinin söz konusu olmadığını bildirdi.

Davos'un ardından Strasbourg'a geçtiğini ve burada Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde bir konuşma yaptığını anımsatan Gül, "Buraya en son 1988'de Özal gitmişti. O tarihten bu yana giden olmadı. Bu ziyaret o açıdan da önemliydi" dedi.

Haberin Devamı

Gül, Avrupa Konseyi'nde uzun yıllar Türkiye'nin tenkit edildiğini, haksız eleştirilerle karşı karşıya kaldığını, ancak şu anda gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunu belirtti. Gül, Türkiye'nin başarılarının, hükümetin demokratikleşme yolunda attığı adımların çok büyük takdir gördüğünü ve Türkiye'ye büyük destek verildiğini vurguladı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!