ABD 18 Şubat'ta ısrarlı: ‘Askerlerimiz yola çıktı’

Güncelleme Tarihi:

ABD 18 Şubatta ısrarlı: ‘Askerlerimiz yola çıktı’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2003 01:27

Başkan Bush, Dışişleri Bakanı Yakış ile Devlet Bakanı Babacan'a "Asker tezkeresi, 18 Şubat'ta TBMM'de ele alınsın" dedi. İki Türk bakan ise, "Önce zararımızın karşılanacağına ilişkin güvence" mesajını verdi.

ABD'nin olası Irak operasyonuna ilişkin Türk-Amerikan pazarlığı dün Beyaz Saray'a taşındı. Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te Başkan Bush'la yaptıkları görüşmede pazarlığın 2. tezkere ve mutabakat anlaşması konularında düğümlendiği belirtildi.

TEZKEREYİ ONAYLAYIN

Bush yönetimi, görüşmede askeri harekat planlaması açısından 18 Şubat tarihinin önemini vurgulayarak, ABD askerlerinin konuşlandırılmasına ilişkin tezkerenin TBMM'de onayı konusunda ısrarını açıkça dile getirdi. Başkan Bush ve ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers, ‘‘Askerlerimiz yolda, onları bir yere indirmemiz lazım. Eğer Türkiye bu izni vermeyecek olursa, başka bir plan yapmak, alternatif bir yol denemek zorundayız’’ dediler.

Türk tarafı ise, milletvekillerinin şu anda seçim bölgelerinde olduklarını, halktan gelen büyük tepkilerle karşılaştıklarını, buna son milli maçta Başbakan Gül'e yönelik protestoları örnek olarak gösterdi.

ELİMİZİ GÜÇLENDİRİN

İki bakan, ‘‘Bu konuda milletvekillerimizi bilgilendirmek durumundayız. Bu nedenle tezkerenin kabulü 18 Şubat'a yetişmeyebilir, ileriki bir tarihe sarkabilir. Eğer ABD mutabakat metnini o tarihe kadar yetiştirebilirse, belki 18 Şubat'ta konu gündeme gelebilir. Ve yakın bir tarihte izin alınabilir. Bu nedenle elimizi güçlendirin’’ mesajını verdi. Mart ayı başlarında başlaması muhtemel Irak operasyonunun planlaması bakımından ABD askerlerinin önümüzdeki hafta konuşlandırılması öne çıkıyor. Bu da 18 Şubat'ta TBMM'nin onayına bağlı bulunuyor.

Oval Ofis’te restleşme

Başkan Bush, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ı Oval Ofis'te kabul etti. Görüşmede Bush, ikinci tezkere ve mutabakat anlaşmasında ısrarcı olurken, iki bakan ise ekonomik destek konusunda yazılı güvence istediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!