Sezer: Tarihi İpek Yolu tekrar canlandırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Sezer: Tarihi İpek Yolu tekrar canlandırılıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 18, 2002 11:01

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Bakü-Tiflis-Ceylan (BTC) petrol boru hattı projesinin, Türk boğazları üzerindeki trafik yükünü önleyerek çevrenin korunmasına katkıda bulunacağını vurgularken, ''Hazar Bölgesiyle, batı ülkeleri arasında ticari ve siyasi bir köprü oluşturan bu tasarılar, bölge ülkelerinin batıyla bütünleşme çabalarına önemli katkı sağlayacaktır'' dedi.

Haberin Devamı

Sezer, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı inşaatına başlanması nedeniyle düzenlenen, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze'nin katıldığı temel atma töreninde bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Sezer konuşmasında, projenin, aynı anda tarihi 'İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması olarak da değerlendirilebileceğini, tasarıların hazar havzası ülkeleri yönünden öneminin çok daha büyük olduğunu söyledi.
       Â
KAZAKÄ°STAN AYAÄžI
   Â
Bu arada BTC Projesi'nin, Kazakistan ayağının eklenmesiyle Aktau-Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı olarak adlandırılacağını, doğalgazboru hattının da Bakü-Tiflis Ceyhan boru hattına koşut olarak yapımınayönelik çalışmaların başarıyla sonuçlandırılacağına inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

''Kazakistan'ın Bakü-Tiflis-Ceyhan, Türkmenistan'ın ve daha sonraki aşamada ise Özbekistan'ın Bakü-Tiflis-Erzurum tasarılarına katılmaları, bölgesel işbirliğinin pekiştirilmesi yönünden büyük bir önem taşımaktadır.

Türkiye enerji stratejisini, enerji arzı güvenliğini dikkate alarak biçimlendirmektedir. Azeri doğalgazı, gerek doğalgaz kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi, gerek enerji güvenliğimizin sağlanması yönünden stratejik önem taşımaktadır. Bu nedenle Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattının bir an önce tamamlanarak Azeri gazının Türkiye'ye ulaştırılmasına öncelik vermekteyiz.''

Cumhurbaşkanı Sezer, bu fırsattan yararlanarak Türkiye'nin, tüm komşu ülkelerden gelecek doğalgaz boru hattı için bir ''geçiş yolu'' olduğunun altını çizdi. Sezer, Türkiye'nin kısa süre içinde Güney Avrupa'ya gaz sağlanmasında transit ülke konumuna geleceğini de vurguladı.

'ARTIK BİR EFSANE OLMAKTAN ÇIKARAK, GERÇEĞE DÖNÜŞMÜŞTÜR'
Â
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatttı tasarısının artık bir efsane olmaktan çıkarak, gerçeğe dönüştüğünü vurgularken, Doğu-Batı Enerji Koridoru'nun, gerek bölge ülkeleri gerekse Türkiye ve dünya barışı için yaşamsal önemde olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Sezer, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bu tarihsel günde, kardeş ülke Azerbaycan'ı 2 yıllık bir aradan sonra yeniden ziyaret etmekten ve törene katılmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Doğu-Batı Enerji Koridoru'nun belkemiğini Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı ve Hazar Geçişli Doğal Gaz Boru Hattı tasarılarının oluşturduğunu söyleyen Sezer, Doğu-Batı Enerji Koridoru'nun Hazar havzası ülkelerinin petrol ve doğal gaz kaynaklarının uluslararası pazarlara, çevreye uygun, istikrarlı, kesintisiz, güvenli ve ekonomik yollardan taşınmasını sağlayacağını hatırlattı. Sezer sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu tasarıların yaşama geçirilmesine yönelik çalışmaların başlatıldığı dönemlerde, hepimizin hayalci olmakla eleştirildiğini anımsarız. Ancak Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan, müttefiklerinin de desteğiyle, Hazar havzası enerji kaynaklarını batıya taşıyacak olan Doğu-Batı Enerji Koridorunu yaşama geçirmek için her türlü özveriyi göstermişler, çabalarını inanç ve kararlılıkla sürdürmüşlerdir.''

Bakü-Tiflis-Ceyhan tasarısının artık bir efsane olmaktan çıkarak, gerçeğe dönüştüğünü vurgulayan Sezer, Doğu-Batı Enerji Koridoru tasarısı geri dönülmez noktaya ulaştığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Sezer, başta Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze olmak üzere, Doğu-Batı Enerji Koridorunun yaşama geçirilmesinde emeği geçen ABD yönetimine, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketine, Gürcistan Uluslararası Petrol Şirketine, BOTAŞ'a, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Şirketini oluşturan şirketlere ve tasarıya başından beri destek veren SOCAR, TPAO, BP, Statoil, Unocal, Amerada-Hess ve Itochu şirketleri ile tüm uzman ve yetkililere teşekkür etti.
   Â
GÜVENLİ ENERJİ KÖPRÜSÜ
   Â
Türkiye'nin başından beri, Hazar havzası petrol ve doğal gazının Türkiye üzerinden Batı pazarlarına taşınmasının, ekonomik, politik ve stratejik yönlerden bölge ülkeleri ve Türkiye için en doğru seçenek olduğunu savunduğunu ve bu konuda yoğun çaba harcadığına dikkati çekenSezer, bu tasarıların yaşama geçirilmesiyle, bir yandan Kafkasya ve Orta Asya ülkeleri ile dünya pazarları arasında Türkiye üzerinden güvenli bir enerji köprüsü oluşturulacak, diğer yandan Türkiye ile Batı'nın enerji güvenliği ve çeşitliliğinin artırılacağını kaydetti.

Bu arada Türkiye'nin enerji stratejisini, enerji arzı güvenliğini dikkate alarak biçimlendirdiğini söyleyen Sezer, ''Azeri doğalgazı, gerek doğal gaz kaynaklarımızın çeşitlendirilmesi, gerek enerji güvenliğimizin sağlanması yönünden stratejik önem taşımaktadır. Bu nedenle, Bakü-Tiflis-Erzurum Boru Hattının bir an önce tamamlanarak Azeri gazının Türkiye'ye ulaştırılmasına öncelik vermekteyiz'' dedi.

Sezer, Türkiye'nin tüm komşu ülkelerden gelecek doğal gaz boru hatları için bir geçiş yolu olduğunun altını çizerken, Türkiye'nin kısa süre içinde Güney Avrupa'ya gaz sağlanmasında transit ülke konumuna gireceğini vurguladı.
   Â
'TÃœRKÄ°YE, YENÄ° BÄ°R ATARDAMAR OLUÅžTURACAKTIR'
   Â
Türkiye ve Yunanistan doğal gaz şebekelerinin bağlanmasına yönelik, 28 Mart 2002'de BOTAŞ ile Yunanistan'ın DEPA kuruluşu arasında bir anlayış belgesi imzalandığını hatırlatan Sezer, bu tasarıyla ilgili hukuki altyapının 2002 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanmasının öngörüldüğünü bildirdi. Sezer, ''AB Komisyonu'nun da desteklediği bu tasarıyla Türkiye, yakın bir gelecekte Avrupa'nın doğal gaz güvenliği için Rusya, Cezayir ve Norveç'ten sonra yeni bir anadamar oluşturacaktır'' diye konuştu.
   Â
BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ
   Â
Cumhurbaşkanı Sezer, tasarıların yaşama geçirilmesinin, bölgesel işbirliğinin geliştirilmesine, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'deki ekonomik kalkınma ve toplumsal gönenç düzeylerinin gelişmesine, siyasal istikrarın ve demokrasinin sağlamlaşmasına hizmet ederek, böylece bölge ve dünya barışına da katkıda bulunacağını ifade etti.

''Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında çok iyi bir düzeye ulaşmış olan, kapsamlı, yoğun ve çok yönlü ilişkiler zincirine, yeni ve güçlü halkalar eklenecektir'' diyen Sezer, Doğu-Batı Enerji Koridorunun gerçeğe dönüştürülmesinde emeği geçen herkesi bir kez daha kutladı.

Sezer, ''görevleri süresinde siyasal kararlılıkları ve yol gösterici çabaları ile katkılarını ortaya koymuş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin benden önceki Cumhurbaşkanları merhum Turgut Özal'ı veSayın Süleyman Demirel'i saygı ve şükran duyguları ile anıyor, bu büyük tasarının Azerbaycan, Gürcistan ve Türk halklarının aralarındakidostluk ve kardeşliği daha da pekiştirmesini, bölgemize barış ve gönenç getirmesini diliyorum'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!