HABER

İzmir'in hava kalitesi 'riskli’ seviyede

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu ve çevre mühendisi Selma Akdoğan, kentte son haftalarda gözle görülebilen hava kirliliği artışı olduğunu söyledi. Hava kalitesinin son dönemde 'riskli' seviyelerde olduğuna dikkat çeken Akdoğan, "Meteorolojik olaylar da hissedilen kirliliği etkiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, risk haritalarında inversiyon etkisi riski yüksek olarak açıkladı. İnversiyonla birlikte farklı kirletici nedenler, yakıt kullanımı gibi etkiler bunu artırıyor. İnversiyon hava kirliliğini artırıcı bir etkisi var" dedi.

İzmir'de kış mevsiminin gelmesiyle doğal gazın olmadığı bölgelerde yaşayanların ısınmak için evlerinde odun ve kömür yakması sonucu hava kirliliği oluştu. Kömür ve kalitesi düşük yakıt kullanımı nedeniyle kent merkezi başta olmak üzere şehrin birçok noktasında hava kalitesi 'riskli' seviyelere ulaştı. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde yoğun olarak hissedilen hava kirliliği, hassas grupta yer alan çocukları, hamileleri, yaşlıları ve solunum yolu rahatsızlığı gibi sağlık sorunları yaşayanları olumsuz etkiliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi'ne ait 23 hava kalitesi ölçüm istasyonu verilerine bakıldığında, 2022'de İzmir'de özellikle partikül madde 10 değerlerinin, sınır değerlerin üzerinde seyrettiği görüldü.

'3 İLÇEDE ULUSAL SINIR DEĞERLERİN 2 KATINA YAKIN'

İzmir'in hava kalitesine ilişkin 2022 için genel değerlendirme raporu hazırladıklarını aktaran ÇMO İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu Selma Akdoğan, "Ön verilere bakıldığında 2022 yılı içerisinde kentimizde özellikle partikül madde 10 değerlerinin ilgili yıllık ortalama değerleri sınır değerlerin üzerinde seyrettiğini görüyoruz. Aliağa, Aliağa Bozköy, Alsancak, Bornova, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Menemen, Ödemiş, Torbalı ve İzmir-eğitim istasyonlarında ulusal sınır değerlerin üzerinde. Bayraklı ve Yenifoça'da ise sınır değerlere çok yakın olduğunu gördük ama özellikle Torbalı, Karşıyaka, Ödemiş istasyonlarında partikül madde değerlerinin ulusal sınır değerlerin 2 katına yakın seviyene ulaşıldığını görüyoruz" dedi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz