Seçime gitmem Meclis'i açmam

Güncelleme Tarihi:

Seçime gitmem Meclisi açmam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2002 01:51

Başbakan Bülent Ecevit, stratejisini dün baş başa görüştüğü Tansu Çiller'e aynen bu sözlerle anlattı.

Başbakan Bülent Ecevit dün  görüştüğü DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e, ‘‘Meclis'i de toplamam,   seçime de gitmem’’ diyerek, iki gündür toplu istifalarla meyvesini veren direnişini  sürdürdü. Ecevit, Çiller'e hükümetin devamındaki zorluğu gördüğünü, ancak henüz istifa aşamasına gelmediğini de söylerek, Başbakanlıktan çekilmeme konusunda da direndi.

Çiller dün Ecevit'e, DYP'nin siyasi belirsizliği gidermek için atılacak tüm adımlara destek vereceğini söyledi. Ecevit ise Çiller'in erken seçim ve AB yasalarına şartsız destek için TBMM'nin bugün açılması talebini kabul etmedi. Başbakanlık Resmi Konutta yaklaşık 40 dakika süren görüşme sonrasında açıklama Çiller'den geldi.

ŞARTSIZ DESTEKLERİZ

Çiller, erken seçim ve AB yasalarının TBMM'den çıkarılması için şartsız destek vereceklerini söyledi. Bunun için TBMM'nin hemen açılmasında yarar gördüklerini ifade eden Çiller, Temmuz sonuna kadar yasalar çıkarılmazsa AB treninin bu yıl içinde kaçırılacağını savundu. Eylül'de AB raporunun yazılmaya başlanacağını hatırlatan Çiller, AB'nin yasaların uygulanma sürecini de görmek istediğini vurgulayarak, ‘‘Bugün bu Meclis'i açmamız lazım’’ dedi. Seçimden önce Siyasi Partiler ve Seçim Yasasının da değiştirilmesi gerektiğini savunan Çiller, yüzde 10 barajının indirilmesi ve seçimin iki turlu yapılması isteklerini yineledi. Başbaşa yapılan görüşmede Çiller'in aktardığına göre hükümete ilişkin olarak şu diyalog yaşandı:

İŞTE O DİYALOG

Hükümetin devamında güçlükler var.

Hükümetin devamını ekonomik açıdan gerekli görüyorum.

Size doğru bilgi verilmiyor. Millet yıllardır aç. İşsizlik ve ekonomideki üretimsizlik nedeniyle Türkiye, Arjantin gibi ülkelerle kıyaslanır duruma düştü. Cumhuriyet tarihimizde böyle bir dönem hiç yaşanmadı. Çok büyük zorluklar geldi, millet perişan oldu. Eğer bugün ekonomideki, döviz ve diğer göstergelerdeki bozulma bugün olmasaydı sonbaharda zaten bu dalga geliyordu. Çünkü ekonomi fizik gibi kuralları olan bir bilim dalıdır. Herhangi bir dalgalanmayla büyük ölçüde değişmez. Dolayısıyla sizin beklediğiniz iyileşme mümkün değil. Hükümeti devam ettirmek zor. İstifa edecek misiniz?

Hükümetin devamındaki zorluğu görüyorum ancak daha henüz istifa aşamasına gelmedim.

DYP erken seçime şartsız destek veriyor. Önümüzdeki günlerde ekonomideki bozukluğun artmasını olası görüyorum.

Seçim normal zamanında yapılmalı.

Meclis'te bir süreç başlatıldı. Meclis'in büyük çoğunluğu bu doğrultuda düşündüklerini ifade ediyor.

DSP olarak seçimlerin zamanında yapılmasını doğru buluyoruz. Çünkü ekonomi iyiye gidiyor, bunu bozmamak lazım.

Bir-iki hafta içinde AB yasalarını TBMM'de ele alamazsak Kopenhag Zirvesi kaçacak. AB'ye sonra da müracaat edebiliriz, yine o devam edecektir. Ama bu zirveyi kaçırmayalım, Meclis bugün açılsın. Eğer bugün Meclis açılmazsa bu iş biter. AB bitmez ama Kopenhag'a yetişemeyiz. Bu gerçekçi değil, bunu resmi ağızlardan teyit ederek size söylüyorum.

Meclis'in bugün açılmasına sıcak bakmıyoruz. Birtakım heyetler çalışacak.

Meclis'in Eylül'de açılması, yasaların Kopenhag Zirvesi'ne yetişmesi açısından yeterli değil.


Gerekirse hükümete gireriz


Çiller, Ecevit'le görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, hükümetin devam ettiğine işaret etti. Çiller, erken seçim kararı alınır ve hükümetin bu kompozisyonla devamı istenirse buna destek verip vermeyeceğine ilişkin bir soru üzerine de, ‘‘Önce şartları görmek lazım’’ dedi. Çiller, DYP'nin ülkeyi hükümetsiz bırakmayacağını, gerekiyorsa hükümetteki yerini alacağını söyledi. Her partinin seçimlere giderken hükümet içinde olmak isteyeceğine vurgu yapan Çiller, DYP'nin bunu kişisel hesap konusu yapmayacağını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!