17 milyon kadın mağdur edildi

Güncelleme Tarihi:

17 milyon kadın mağdur edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2002 01:59

Evlilikte edinilmiş malların paylaşımını öngören yeni Medeni Kanun, İzmir 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından iptal istemi ile Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Mahkemenin gerekçeli kararında, yasa ile 17 milyon kadının mağdur edildiği, kocalara aşırı menfaat sağlandığı belirtildi.

Tuncelili 5 çocuk annesi Emire Cenan'ın evlilikleri boyunca tüm malları üstüne geçiren 41 yıllık kocası Hüseyin Cenan hakkında açtığı, evlilik süresince edinilmiş malların eşit paylaşımı ile ilgili davaya bakan İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıcı Salih Dirik, avukatın anayasaya aykırılık iddiasını ciddi buldu. Dirik, Türk Medeni Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkındaki Yasa'nın ‘‘Mal Rejimi’’ ile ilgili 10. mddesinin Anayasa'ya aykırılığı konusunun Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini kararlaştırdı. Mahkemenin gerekçeli kararında, iptali istenen maddede, ‘‘Eşler kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak bir yıl içinde başka bir mal rejimi seçmedikleri takdirde bu tarihten geçerli olmak üzere yasal mal rejimini seçmiş sayılırlar’’ hükmünün bulunduğu anımsatılarak yasanın edinilmiş mallarla ilgili hükümlerinin 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğü girdiği kaydedildi. Gerekçeli kararda, eşlerin, evlendikleri tarihten itibaren Türk Medeni Kanunu'nun edinilmiş mallarla ilgili hükümlerinden yararlanması için evli kadınların kocalarını 2003 yılına kadar notere götürerek sözleşme yapmaları gerektiği vurgulandı. Kararda daha sonra şöyle denildi:

KOCA NOTERE GİDER Mİ

‘‘Aksi takdirde eşler hangi tarihte evlenmiş olurlarsa olsunlar, 1 Ocak 2002 tarihinden sonra edinilmiş mallarla ilgili Türk Medeni Kanunu'nun hükümlerinden yararlanacaklardır. Türkiye şartlarında kadının kocasını notere götürüp sözleşme yapması mümkün değildir. Bu da edinilmiş mallarla ilgili olarak koca lehine bir düzenleme yaratmaktadır. Yani koca evliliğin ilk kurulduğu tarihten itibaren edinilmiş olan mallarla ilgili olarak kendi lehine doğmuş olan ve üzerine geçmiş olan mallardan kadının 1 Ocak 2002 tarihine kadar yararlanması mümkün değildir. Bu durum 1 Ocak 2002 tarihine kadar koca lehine aşırı menfaat sağlamaktadır. Bu şekilde Türkiye'de bulunan 17 milyon kadın mağdur edilmiş olmaktadır. Bunun hiçbir şekilde telafisi mümkün değildir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!