Asker gönderme yetkisi Meclis'te

Güncelleme Tarihi:

Asker gönderme yetkisi Mecliste
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2001 02:11

Hükümet, dünkü Bakanlar Kurulu'nda, Afganistan'a ‘‘mecbur kalındığında’’ asker göndermek için Meclis'ten yetki istemeye karar verdi. Bakanlar tarafından da imzalanan ‘‘asker gönderme tezkeresi’’ bugün Ecevit tarafından TBMM Başkanı İzgi'ye iletilecek.

Hükümet, Afganistan'a asker göndermek için Meclis'ten yetki istemeye karar verdi. Başbakan Bülent Ecevit, Bakanlar Kurulu'nda dün imzalanan, hükümetin ‘‘Afganistan'a gerekirse asker gönderme’’ ve ‘‘ABD askeri güçlerine havaalanları ve hava sahasını açma’’ yetkilerini TBMM'den isteyen talebini bugün Meclis Başkanı Ömer İzgi'ye iletecek.

ABD'nin askeri harekatının ardından, iki gündür Başkent'te ardı ardına güvenlik zirveleri gerçekleşti. İlk olarak Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığındaki güvenlik zirvesi yapıldı. Zirvede, ‘‘NATO gücü çerçevesinde Afganistan'a asker gönderilmesine’’ de yeşil ışık yakıldı. ABD'nin Afganistan'a harekatının ardından Irak'a dönük bir operasyona girmesi olasılığı üzerinde de duruldu. Bunun engellenmesi için gereken diplomatik girişimlerin yapılması görüşünde birleşildi. Ayrıca konjonktür uygun olduğunda Türkiye'nin desteğini göstermek için Cumhurbaşkanı'nın Pakistan'a gitmesi görüşü de benimsendi.

ASKER GÖNDERME YETKİSİ

Bakanlar Kurulu'nda ise Ecevit, daha önce NATO ve ABD askeri gücüne hava sahası ve havaalanlarının açılmasına dönük kararname çıkardıklarını hatırlattı ve ‘‘Diplomatlarımız Meclis kararına ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. Meclis'ten yetki almamız lazım’’ dedi.

Ecevit, NATO'nun bir askeri güç oluşturması halinde Türkiye'nin buna katılması için de Meclis'ten yetki alınmasının yararlı olacağını vurguladı. Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ise Körfez savaşında da aynı konunun tartışıldığını belirterek, Meclis kararına gerek olmadığını, Bakanlar Kurulu kararının yeterli olacağı söyledi.

Ecevit buna rağmen Meclis kararının yararlı olacağını, böylece TBMM'nin desteğini de arkalarına almış olacaklarını bildirdi. Yetki devri isteyen tezkere yazısı bakanlar tarafından imzalandı. ‘‘Mecbur kalındığında asker göndermek üzere’’ ibaresinin de yer aldığı hükümet tezkeresi bugün Ecevit tarafında TBMM Başkanı İzgi'ye iletilecek.

Muhalefetten destek istendi

ABD'nin Afganistan harekatının ardından art arda toplantılar yapan Hükümet, Türkiye'nin stratejisini akşam saatlerinde Meclis'te grubu bulunan muhalefet liderleri ile de masaya yatırdı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'nun da hazır bulunduğu toplantıya ana muhalefet lideri DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, AKP Lideri Tayyip Erdoğan da katıldı. Toplantı ile ilgili açıklama yapan tek lider Çiller oldu. Etkin bir dış politika izlenmesi gerektiğine dikkat çeken Çiller, hükümeti pasif kalmakla suçladı. Çiller hükümetin, operasyonun Irak'a yönelebileceği kaygısını taşıdığını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!