Salkım Hanım tartışması paşalarda düğümlendi

Güncelleme Tarihi:

Salkım Hanım tartışması paşalarda düğümlendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2001 01:58

Yıllar önce kitabı yayımlanan, iki yıl önce sinemaya aktarılan 'Salkım Hanım'ın Taneleri' filminin TRT'de gösterilmesinden sonra başlayan tartışmalar, kitabın yazarı Devlet Bakanı
Yılmaz Karakoyunlu'nun, 'Tecavüzcü Hamidiye paşasıydı' sözü üzerine yeni bir muhteva kazandı.

Güneydoğu kökenli milletvekilleri Karakoyunlu'ya ateş püskürerek, ‘Osmanlı paşası yapmaz, Hamidiye paşası yapar' demenin insafla bağdaşmadığını belirttiler.

SP Bingöl milletvekili Hüsamettin Korkutata, ‘‘Hamidiye Alayı, Osmanlı paşaları tarafından kurulup yönetilmişti. Filmdeki o berbat olaya karışan da büyük ihtimale Osmanlı Paşası'dır’’ derken, AKP Adıyaman milletvekili Dengir Fırat, ‘‘Hamidiye paşaları zaten yapar, normal, ama Osmanlı paşaları böyle bir şeyi kesinlikle yapmaz, öyle mi? Bu tartışma tam bir geri zekálılık örneği’’ diye konuştu. Güneydoğu kökenli milletvekillerinin değerlendirmeleri şöyle:

Hüsamettin Korkutata

(SP Bingöl milletvekili)


Hamidiye Alayları, Kürt aşiretleriyle ilgili sıkıntıları, devletin, yani İmparatorluğun istediği boyuta taşımak ve Ermenilere karşı kullanmak için Osmanlı paşaları tarafından kurulup organize edilmiştir. Bu alaylarda, kendilerine rütbe bahşedilen bazı aşiret mensupları vardı. Ancak, bu alayları kimlerin kurduğu göz önünde bulundurulursa, Salkım Hanımın Taneleri filmindeki gibi berbat olaylara karışanların büyük ihtimalle Osmanlı paşası olduğu da ortaya çıkar.

Dengir Fırat

(AKP Adıyaman milletvekili)


Tecavüz suçunu paşa da işleyebilir, sokaktaki bir insan da. Bu konuda çok ahmakça bir tartışma yürütülüyor. Çünkü, burada sözü edilen paşa, Amerikan veya Rus paşası olsaydı kimse bir şey demezdi. Ama Osmanlı yani Türk paşası olunca durum değişiyor. Ayrıca bunun, Hamidiye Alayları'nda görevli bir paşa olduğu söyleniyor. Bu sözleri Karakoyunlu'ya hiç yakıştıramadım.

Ömer Vehbi Hatipoğlu

(SP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır milletvekili)


Karakoyunlu'nun eserini savunurken, 'bunlar bizim askerimiz değil, Osmanlı paşasıydı' demesini, sonra meseleyi bir adım daha ileriye götürerek Hamidiye Alayları'ndan söz etmesini çok yadırgıyorum. Bu savunma, en az bu konuda daha önce yapılan eleştiri kadar seviyesiz. Bunu çirkin buluyorum. Bir kompleksin ürünüdür.

TRT Genel Müdürü Yener

Dava açacağım

Salkım Hanımın Taneleri filmini yayınladığı gerekçesiyle ‘‘vatan hainliği’’yle suçlanan TRT Genel Müdürü Yücel Yener, TBMM İdare Amiri MHP'li Ahmet Çakar hakkında dava açacağını söyledi.

Yener ‘‘Filmin Ermeni lobisini desteklediği yönündeki görüşlere katılıyor musunuz?’’ sorusuna da ‘‘Hayır, hiç alakası yok’’ yanıtını verdi. Yener, ‘‘Sizin isminizin hedef alınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ sorusu da şöyle yanıtladı:

‘‘Onun arkasında herhalde başka şeyler var. Milletvekilinin kendi şahsi görüşü olduğunu sanmıyorum. Hepsi ortaya çıkar. Şahsi görüş değil, parti de değil, başka şeyler var, başka işler var herhalde. Çıkar ortaya hepsi.’’

TRT'nin suçladığı bürokrat Tokcan mı

Konuya ilişkin olarak TRT tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘‘Sayın milletvekiline, görevden alınan eski bir genel müdür yardımcısı tarafından hazırlanıp verilen metin’’ sözleri yer aldı. Bunun üzerine, bu genel müdüdr yardımcısının kimliği yönelik yorumlar ağırlık kazandı. Siyaset ve TRT kulislerinde, ‘‘Söz konusu genel müdür yardımcısı, altı ay önce hakkında soruşturma açılıp kızağa çekilen Şener Tokcan'dır’’ iddiaları yer aldı. Tokcan hakkında, TRT'ye ait bilgileri dışarıya sızdırdığı gerekçesiyle tahkikat başlatılmış, ancak Tokcan'ın emekli olması üzerine soruşturma yarım kalkmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!