Taliban'a verilen süre yarın oluyor

Güncelleme Tarihi:

Talibana verilen süre yarın oluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2001 10:13

Afganistan'daki Kuzey İttifakı, Kunduz kentine çekilen Taliban milislerine teslim olmaları için yarına dek süre verdi.

Haberin Devamı

Kunduz kentine 20 km mesafedeki Hanabad cephesinde açıklama yapan Kuzey Ä°ttifakı komutanlarından General Nezir Mahmud, ''Taliban'ın teslim olmak için yarın sabaha kadar vakti var. Bu süre dolduktan sonra olup biteceklerden Taliban sorumlu olacaktır'' dedi.Â

General Mahmud, PerÅŸembe ya da Cuma günü taarruza kalkacaklarını söyledi. Kuzey Ä°ttifakı karşısında gerileyen Taliban milisleri, bir haftadır Kunduz'ta kuÅŸatma altında tutuluyor.Â

GENERAL FRANKS: AFGANİSTAN'DA YAPACAK ÇOK İŞ VAR

ABD'nin Afganistan'da yürüttüğü harekatın komutanı General Tommy Franks, harekatın ilerleyişinden memnun olduğunu belirtmekle birlikte, "daha yapılacak çok iş olduğunu" söyledi.

General Franks, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlediği basın toplantısında, son 10 günde Taliban'karşı önemli ilerleme kaydedildiğini belirtti. Kuzey İttifakı'nın ülkenin büyük bölümünün denetimini hızlı ele geçirmesine şaşırmadığını söyleyen Franks, ''Ancak daha yapılacak çok iş var'' dedi.

Taliban'ın elinde kalan, ''Kuzeyde Kunduz, güneyde de Kandahar kentlerinde işi tamamlamamız gerekiyor'' diyen Franks, ''tamamlanması gereken en önemli işin'' de El Kaide terör ağının yok edilmesi olduğunu söyledi. General Franks, direnişin sürdürdüğü Kunduz'un gün sonunda alınacağı öngörüsünde bulunurken, Taliban'ın devrilmesinin ''ara hedef'' olduğunu, harekatın esas amacının dünya genelindeki terörizm olduğunu ifade etti.
  Â
KARA BÄ°RLÄ°KLERÄ°
  Â
General Franks, Afganistan operasyonunun gelecekte alacağı biçime ilişkin bir soruyu yanıtlarken, bölgede ilerlemenin aslında Amerikan hava gücüne ve istihbarat bilgilerine dayandığını, Afganistan'a kara birlikleri gönderilmesinin seçenek dışında olmadığını söyledi.
Afganistan'da hala birkaç yüz askerden oluşan özel güçlerin bulunduğunu belirten Franks, bu askerlerden bazılarının Taliban'a karşı mücadelenin koordinasyonuna yardım ettiğini, bazılarının istihbarat topladığını, diğerlerinin de Usame Bin Ladin'in izinin sürüldüğü askeri operasyona katıldığını anlattı.

Kabil yakınlarındaki Bagram hava üssünde dün Kuzey İttifakı yetkilileriyle görüştüğünü açıklayan Franks, bu görüşmesine ilişkin  ayrıntı vermedi.

KANDAHAR'DA 2 KİŞİ ÖLDÜ 8 KİŞİ YARALANDI

Taliban'a yakın Afgan İslami Basın Ajansı (AIP), Amerikan uçaklarının Taliban'ın kalesi Kandahar'a yönelik dün geceki yoğun bombardımanında 2 kişinin öldüğünü, 8 kişinin yaralandığını bildirdi.

Merkezi Pakistan'da bulunan AIP, bombardımanın şiddeti nedeniyle ölü sayısının yüksek olabileceğini duyurdu.

KUNDUZ'DA BOMBARDIMAN DEVAM EDÄ°YOR
  Â
Ajans ayrıca Amerikan savaÅŸ uçaklarının bu sabah Taliban'ın kuzeyde elindeki tek kent olan Kunduz'u bombaladığını da bildirdi.Â

Ajans, bombardımanda çok sayıda evin tahrip olduÄŸunu duyurdu.  AIP'nin bildirdiÄŸine göre, Amerikan uçakları dün gece boyunca Kunduz bölgesindeki Taliban mevzilerini de 2 kez bombaladı.Â

İNGİLTERE'NİN ASKERLERİNİ ÇEKEBİLECEĞİ İDDİASI

İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi, İngiltere'nin Afganistan'a gönderilen ve son olarak Bagram Havaalanı civarında görev yaptıkları bilinen 100 SAS komandosunu geri çekebileceğini iddia etti.

İngiliz askeri gücünün oynayacağı rolün bir türlü belirlenememesi ve sürüp giden belirsizlik ortamının çekilme nedeni olacağını yazan  gazete, iddiasını, adını açıklamadığı üst düzey Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdı.

ABD YENİ BİRLİKLER GÖNDERMEYİ PLANLIYOR
  Â
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), insani yardımların güvenlik içinde ulaştırılabilmesi için Afganistan'ın kuzeyine takviye birlik göndermeyi planıyor.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in sözcüsü Victoria Clarke, gönderilmesi planlanan takviye gücün içinde, Mezar-ı Şerif civarındaki bubi tuzakları ve mayınları temizleyecek uzmanlar ve yolların onarımında çalışacak mühendisler bulunduğunu söyledi.

İLK AVUSTRALYA ASKERLERİ YOLA ÇIKTI
  Â
Öte yandan Afganistan'a yönelik harekata katılacak Avustralya'ya ait ilk askeri birlik, Basra Körfezi'ne doğru yola çıktı.

Avustralya Dışişleri Bakanı John Howard'ın sözcüsü, Özel Hava Birliği'ne ait 30 Avustralya askerinin bu sabah hareket ettiğini açıkladı.

Avustralya, ABD'nin terörizme karşı mücadelesine destek olmak amacıyla bölgeye 150 asker gönderme kararı almıştı. Avustralya askerlerinin, Afganistan topraklarında görevlendirileceği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!