Karada avlıyor, denize gönderiyor

Güncelleme Tarihi:

Karada avlıyor, denize gönderiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2002 16:09

Maersk Denizcilik her yıl ilan yoluyla en az iki kişiyi yurtdışındaki 100 ofisinden birinde yetiştirilmek üzere yönetici adayı olarak seçiyor. Seçilen adaylar bu ofislerde yeteneklerine göre iki yıllık eğitimden geçiyorlar. İki yılın ardından başarılı olanlar isterlerse ülkelerine dönüp şirkette yönetici oluyorlar. Yurtdışında çalışmak isteyenler en az altı ay içinde seçtikleri ülkede yönetici olarak görevlendiriliyorlar.

Denizcilik 'macerası' 1989'da başladı. Merit Gemicilik adıyla dört yıl konteyner hatlarına acentalık yaptı. 1993'de yurtdışına de hizmet götürme yolunda adım attı. Dünya çapında 100 ülkede 325 ofiste hizmet veren ünlü taşımacılık firması Maersk'in acentası olarak çalışmaya başladı. 2001'e kadar İzmir, İstanbul, Gemlik ve Bursa'daki şubeleriyle faaliyetlerini sürdürdü. Geçtiğimiz yıl Maersk Denizcilik A.Ş. adıyla şirketin Türkiye ofisi olarak çalışmaya başladı.

Maersk'in dünya çapındaki ünü birçok ülkeye ulaşabilen hizmet ağına dayanıyor. Ancak şirketin bir başka özelliği daha var. Maersk'te hemen her çalışan belli oranlarda eğitimden geçiyor. Birçok eğitim diğer ülkelerdeki ofis çalışanlarıyla birlikte belirlenen bir merkezde veriliyor.

MISE (Maersk International Shipping Education) Maersk eğitimlerinin en iyisi olarak biliniyor. Yaklaşık iki yıldır uygulanan programa göre şirket önce ilanlar yoluyla eğitime alacağı kişileri seçiyor. Şirketin 100 ofisi de bu eğitim programı kapsamında yer alıyor. Her ofis en az iki kişi seçiyor. Bu kişiler geleceğin yöneticileri olarak şirketin çeşitli ofislerinde iki yıllık bir eğitim sürecinden geçiyorlar. Her aday istediği ve yetenekli görüldüğü alanda eğitim alıyor. Eğitimler ihracat, ithalat, dokümantasyon, satış, operasyon, finans ve yönetim alanlarında veriliyor.

MISE eğitimini başarıyla tamamlayan adayların önüne iki seçenek veriliyor. Aday isterse ülkesine geri dönüyor ve orada yönetici olarak çalışmaya başlıyor. Bir başka ülkede çalışmak isteyen adaylar tercih ettikleri ülkeleri seçiyorlar. En fazla altı ay sonra bu ülkelerde yönetici olarak çalışmaya başlıyorlar.

Maersk Türkiye Genel Müdürü Salim Erdem programa seçilen adayların çok sıkı bir eleme sürecinden geçtiğini belirtiyor: ‘‘Geçtiğimiz yıl Türkiye'den 939 kişi başvurdu. Başvuran kişilerin 453'ünü teste tabi tuttuk. İçlerinden 27'siyle mülakat yaptık. Mülakatın sonucunda kalan dört kişiyi eğitim için seçtik. Bu yıl eğitime göndereceğimiz adayları belirleme sürecine girdik. İlanlarımızı verdik. Şu anda değerlendirme sürecindeyiz. Maersk'in MISE dışında da eğitimleri var. Bu eğitimler çalışanlarımıza yönelik olarak yürütülüyor. Mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri olmak üzere iki ana alanda eğitim programı düzenliyoruz. Yaklaşık 500 çalışanımız var. Bu kişilerin 195'ini yurtdışındaki eğitimlere gönderdik.‘‘
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!