ABD Genelkurmay Başkanı: Güç kullanmak tercihimiz değil

Güncelleme Tarihi:

ABD Genelkurmay Başkanı: Güç kullanmak tercihimiz değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2003 13:37

Türkiye'deki temaslarını tamamlayan ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers, Bush yönetiminin Irak'a yönelik kesin bir karara varmadığını ve diplomatik seçeneğe öncelik verdiklerini belirtti. Myers, askeri yığınağın amacının ise bu süreci hızlandırmak olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'le yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yaptı.

ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers, Türkiye ile askeri hazırlıklara dair görüşmeler yapmadıklarını çünkü şu an ABD'nin bölgeye yaptığı askeri yığınağın diplomatik çözümlere destek amacıyla gerçekleştirildiğini öne sürdü ve savaşın kaçınılmaz olmadığını belirtti. Myers, BM'nin 1441 sayılı kararının eksiksiz uygulanması için çaba sarfedildiğini ve Irak rejimine bir mesaj verilmeye çalışıldığını belirtti.

Myers, Saddam Hüseyin'in sürgüne gönderilebileceğine dair iddialara ilişkin, üniformalılar da dahil kimsenin savaş istemediğini bu yüzden şimdilik bu ihtimallerden bahsetmenin doğru olmayacağını belirtti. Myers diplomatik seçeneğe öncelik verdiklerini bu noktada asıl işin Irak'a düştüğünü söyledi ve güç kullanmak tercihimiz değil dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ABD'ye Irak konusunda yanıt vermekte geciktiği ve ABD'nin artık Saddam'a karşı sabrının taştığı iddialarının doğru olmadığını belirten Myers, Türkiye ile stratejik ortaklıklarının devam edeceğini söyledi.

Myers, Türkiye'nin öncelik ettiği barış zirvesinin çok faydalı bir girişim olduğunu söyledi Türkiye'de bulunmaktan çok memnun olduğunu belirten Myers ziyareti öncesinde Almanya’da komuta değişim törenine katıldığını oradandan Türkiye’ye geçerek hem Hilmi Özkök ile görüştüğünü hem de Özkök’ün geçen yılın kasım ayında yaptığı nezaket ziyaretine cevap vermiş olduğunu söyledi.

Özkök ile yaptığı görüşmenin çok olumlu bir havada geçtiğini söyleyen Myers analarında çok sıcak diyaloğun geliştiğini ancak Irak’a veya gündemde bulunan konulara daair derin bir konuşmanın içine girmediklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!