VAN:Söz aşirette

Güncelleme Tarihi:

VAN:Söz aşirette
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2002 10:53

Vanlılara ‘‘seçimleri kim kazanır?’’ diye sorduğunuzda ya HADEP ya da AKP yanıtını alıyorsunuz. Ancak partili partisiz herkes, aşiretlerin seçimlere olan etkisine dikkat çekiyor. Oyların adresine, aşiret reislerinin karar verdiğine değiniliyor.

Partiler de, Van milletvekili aday adaylarını belirlerken, aşiret faktörünü ön planda tutuyor. Böyle olunca da, Van'ın seçim nabzını tutmaya aşiretlerden başlamaya karar verdik. Bu kararı verdik ama, Van'ın önde gelen Burukan, Ertuşi, Ehli gibi aşiretlerinin yaylaya çıktıklarını öğrendik. Biz de, DHA Van Bürosu'ndan Sebahattin Yılmaz, Osman Bekleyen ve Gürpınar muhabirimiz Mehmet Avcı'yla birlikte 140 köyü, 42 bin seçmeni olan Burukan Aşireti'nin Keşiş Köyü Yaylası'ndaki yolunu tuttuk. Yolu tuttuk ama, yol yok... ‘‘Geldik mi?’’ diye her soruşumuzda, ‘‘Bu tepeyi aşınca’’ diyen şoförümüz, sonunda patika yollardan bizi bata çıka yaylaya ulaştırdı.

OYLAR PAŞA'YA

Yayladaki tüm aşiretler, dağın tepesindeki gölün etrafına dağılmış. Hangisine ‘‘kaç çocuğun var?’’ diye sorsam, kimi 10, kimi de 20 diyor. Naif Meşale ise 30 nüfusu olmakla övünüyor. Söz geliyor, önümüzdeki seçimlere... ‘‘Burukan Aşireti'nin oyları nereye gidecek?’’ diye sorduğumda, ‘‘Paşa nereye, oylar o partiye’’ yanıtını alıyorum. Paşa Kurşunluoğlu, Burukan Aşireti'nin Reisi... ANAP, Kurşunluoğlu'nu geçtiğimiz seçimlerde üçüncü sıradan aday göstermiş, seçilememiş. 100 bine yakın nüfusu olan Burukan Aşireti, bu nedenle ANAP'a kızgın. ‘‘Paşa'ya şimdi yine ANAP ve Yeni Türkiye'den teklif var. Aşiret'in önde gelenleri hangisini seçerse, biz de o partiyi destekleyeceğiz’’ diyorlar. Ancak Burukanlılar da, seçimi HADEP ve AKP'nin kazanacağına, ANAP ve DYP'nin de milletvekili çıkaracağına inanıyor.

HADEP VE AKP

İşsizliğin büyük boyutlara ulaştığı Van'da, sabahın erken saatlerinden itibaren umutla işçi kahvelerini dolduranlar da seçimin HADEP ve AKP arasında geçeceği düşüncesinde... Ayrıca, Yeni Türkiye Partisi'ne sıcak bakılsa da, şans tanınmıyor. HADEP baraj engeline takılırsa, SP'nin de milletvekili çıkarabileceği düşünülüyor.

AKP KUYU AÇIYOR

AKP, daha şimdiden Van'da seçim havasına girmiş... Partililer, köy köy mahalle mehelle evleri dolaşıyor. Suyu olmayan köylere kuyu açılıyor, yolu çöken mahallelerin yolu düzeltiliyor. Hatta, bazı köylere trafo da sağlanıyor. AKP İl Başkanı Yekta Haydaroğlu, tüm bunların oy istemek uğruna yapılmadığını savunuyor ama, seçimi kazanmanın yolunun da aile ve aşiretlerle bire bir çalışmaktan geçtiğini söylemeden edemiyor. İl Başkanı, ‘‘Ancak bu yolla oy potansiyelimizi artırmaya çalışıyoruz’’ diyor.

BENCE

HADEP 3, AKP 3, DYP 1 görünüyor. HADEP seçime ya bir başka partiyle ittifak kurarak, ya da bağımsız adaylarla girmeye hazırlanıyor. Tek başına katılıp da barajı aşamadığı takdirde, SP, ANAP ve MHP de milletvekili çıkarabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!