Zihni Sinir'ler iş başında

Güncelleme Tarihi:

Zihni Sinirler iş başında
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 15, 2003 14:33

Türkiye'nin dört bir yanındaki mucitler, türlü imkansızlık ve zorluğa karşın birbirinden ilginç "buluşlara" imza atıyor. İlginç buluşların ustası çizgi kahraman Zihni Sinir'in "procelerini" hatırlatan buluşlar için TÜBİTAK'a yapılan başvurular, mucitlerin durmaksızın proje üretmeye devam ettiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Ellerindeki sınırlı olanaklarla yoğun çaba harcayan her yaş ve meslek grubundan mucitler, genellikle insan yaşamını kolaylaştırıcı buluşlar üzerinde çalışıyorlar.

Bu konuda büyüklerinden hiç de geri kalmayan ilköğretim çağındaki mucitlerin "icatları" ise hayal dünyasını oldukça zorluyor. Paketi açıldığında dışarı kaçan sigaralardan, insanları kötü alışkanlıklardan koruyan "iyilik gözlüğü"ne kadar birçok proje üreten küçük mucitler, belki de geleceği şimdiden bugüne taşımış oluyorlar. 

Hayatlarını "bilimsel çalışma" yaparak geçiren büyük mucitlerin projelerinden bazıları ÅŸunlar:Â

Otomatik tahta silici:
Tahtanın yanında bulunan bir şerit ve onu kontrol eden bir mekanizma sayesinde tahta hiç zahmetsiz silinir. 

Spagetti çatalı: Motor, pil ve bir çataldan oluşan bu sistemde, aygıtın ucundaki çatal, spagettinin döndürülerek alınıp, kolayca yenilmesini sağlıyor.  

Alafranga ve alaturka oturma pozisyonu sağlayan klozet ayakbasanı:Klozet önüne yerleştirilen bir basamak sayesinde, kişi ister alaturka tuvaletteki gibi çömeliyor, isterse alafranga tuvaletteki gibi oturuyor. 

Hava basıncıyla çalışan çadır: Hava basıncıyla şişen çadır, büyük kullanım kolaylığı sağlıyor. 

Su kesildi otomatı: Su kesildiğinde, sistem sayesinde vana otomatik olarak kapanır. Böylece, su tekrar geldiğinde ev ve işyerlerinin su baskınlarına karşı korunması amaçlanıyor. 

ÇOCUK MUCİTLER
Çocuk mucitlerin sınırlamadıkları hayalleriyle geliştirdikleri projelerden bazıları da şöyle:

Kaçan sigaralar:
Sigara paketi açıldığında, sigaralar aniden dışarı fırlar. Böylece, insanlar bu zararlı alışkanlıklardan korunmuÅŸ olur.Â

Otomatik saksı çiçeği besleyicisi:
YolculuÄŸa çıkıldığında evde bırakılan çiçekleri, bir saksı otomatik olarak sulayıp, canlı kalmalarını saÄŸlıyor.Â

Uyuyamayanlar için gece lambası:
Sistemi harekete geçiren düğmeye basıldığında, etrafa kuzu sesi yayılır. Uykusuzluk çeken kiÅŸi, bu sesten aldığı ilhamla, kuzuları saymaya baÅŸlarsa bir süre sonra uykuya dalar.Â

Hacı yatmaz mum:
Bu projede, altına yerleştirilen bir "hacıyatmaz" sayesinde, mumun devrilmesi ve böylece etrafa zarar vermesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. 

İyilik gözlüğü:
Elmastan yapılan bu gözlüğün, takanların gözünde şimşekler çaktırarak, insanları kötü alışkanlıklarından caydıracağı varsayılmış. 

Parmak kaldırma:
Proje sayesinde geliştirilecek bir alet, sınıfta söz almak için parmak kaldıran öğrenciler tarafından kullanılır. Böylece, öğrencilerin kolları yorulmamış olur. 

Alarmlı bebek bezi:
Bebekler için planlanan bu projede, bebek altına kirlettiÄŸinde sistemin hemen alarm vermesi amaçlanıyor.Â

Yemefon:
Bir çeÅŸit yemek ısıtıcısı olan sistem, baÄŸlı olduÄŸu telefonun çaldırılması halinde devreye giriyor ve ocağı açıyor.                                    Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!