Seferis'in evi dostluk köprüsü

Güncelleme Tarihi:

Seferisin evi dostluk köprüsü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2002 10:47

Yunan edebiyatının önemli isimlerinden Nobel ödüllü şair Yorgo Seferis'in İzmir'in Urla ilçesinde doğduğu ev, ülkesinden gelen turistlerin büyük ilgisini çekiyor. "Hotel Yorgo Seferis Residence" adı verilen evin sahibi ve işletmecisi Muzaffer Sümer, Seferis'in zaman içinde harabe haline gelen evini satıp alıp, aslına uygun restore ettirdiğini belirterek, restorasyon izni için başvurdukları Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun kendilerine büyük kolaylık gösterdiğini anlattı.

Eski evlere büyük ilgisi olduğunu, önemli bir edebiyat adamı olan Seferis'in evine ise restorasyon aşamasında özel ihtimam gösterdiğini kaydeden Sümer, şunları söyledi: "Urla'nın İskele mevkiindeki ev, Seferis'in 1900 yılında doğduğu evdir. Satın aldığımızda yıkıktı, harabe halindeydi. Aslına uygun restore ettirdik ve anısını yaşatmak için adını vererek, butik otel haline getirdik. Otelde toplam sekiz oda var. Otele ünlü şair Seferis'in özel eşyalarından bazılarını koymak isterdik ancak bunlara ulaşamadık. Evi ziyaret eden bazı Yunanlılar bize Seferis'in fotoğraflarını ve kitaplarını gönderdiler. Evin zemin katındaki raflarda bunları sergiliyoruz." 
     
DOSTLUK KÖPRÜSÜ 
     
Seferis'in evini çok sayıda Yunan turistin ziyarete geldiğini belirten Sümer, eve gelenlerin çok duygulandığını söyledi. Sümer, evin Yunanistan ile Türkiye arasında bir dostluk ve kültür köprüsü haline geldiğini kaydederek, şöyle devam etti: "Yunanlı turistler Urla'ya uğrayıp, Seferis'in evini gezmeden Türkiye'den ayrılmıyorlar. Eve yoğun ilgi var. Her gün birkaç otobüs Yunanlı turist mutlaka eve geliyor. Gelenler çok duygulanıyor ve hazırladığımız anı defterine duygularını yazıyorlar. Turistlerin yanı sıra Yunanistan'dan bakan düzeyinde, milletvekili düzeyinde çok sayıda konuk ağırladık. Yunanlı sanatçılar da Türkiye'ye geldiklerinde mutlaka eve uğruyor."

Turizm Bakanı Mustafa Taşar'ın da evi koruyarak restore ettikleri için kendilerine teşekkür plaketi gönderdiğini anlatan Sümer, plaketi evin dış duvarına yerleştirdiklerini bildirdi. 
     
YORGO SEFERİS KİMDİR? 
     
29 Şubat 1900'de İzmir'de doğan Yorgo Seferis, çağdaş Yunan şiirinin en büyük ustalarından biri olarak tanınıyor. 14 yaşına kadar Urla'da yaşayan Seferis, daha sonra Yunanistan'a göç eden ailesi ile Urla'dan ayrıldı ve eğitimine Fransa'da devam etti. İlk şiirlerini 1918-1924 yılları arasında Paris'te yazan Seferis'in yaşamı ve sanatında, 1922 yılında İzmir'in yakılması ve Yunanlıların Anadolu'da yaşadığı bozgunun önemli bir etkisi bulunuyor. 1963 yılında Nobel Edebiyat ödülünü de kazanan Seferis, 1971 yılında Yunanistan'da öldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!