Her şeyi bilgimiz dahilinde yaptı

Güncelleme Tarihi:

Her şeyi bilgimiz dahilinde yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2002 01:24

PKK ile mücadelede görev yapmış, emekli bir genelkurmay başkanı ve iki bölge komutanı, ortak bir açıklamayla Eken'e destek verdi.

Susurlukçu özel timcilerle birlikte cezaevine giren Korkut Eken'e emekli paşalardan sürpriz destek geldi. Doğan Güreş, Necati Özgen, Hasan Kundakçı ve Cumhur Evcil, Eken için ‘‘Aldığı emirleri eksiksiz yerine getiren, her türlü övgüyü hak eden kahraman bir subaydır’’ dedi.

Susurluk davasında 6 yıl hapse mahkûm olan ve 1 Mart'ta cezaevine giren özel harekatçı Korkut Eken'e, PKK ile en yoğun mücadelenin yaşandığı dönemin genelkurmay başkanı ve iki bölge komutanından, bugüne kadar eşi görülmeyen bir destek geldi.

6 Aralık 1990-30 Ağustos 1994 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı yapan Doğan Güreş ile bu yıllar arasında Jandarma Bölge Asayiş Komutanlığı yapan emekli Orgeneral Necati Özgen ve emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, dün Hürriyet'e yaptıkları ortak açıklamada, ‘‘Korkut Eken herşeyi bizim bilgimiz dahilinde yaptı’’ dediler. Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil de Eken’in ülkeye unutulmaz hizmetler verdiğini söyledi.

DOĞAN GÜREŞ

Kontrolden çıkmadı

Korkut Eken, terörle mücadelede disiplini, bilgisi ve kahramanlığı ile öne çıkmış bir subaydır. Özellikle onun etkin bir şekilde görev aldığı 1993-1996 döneminde terörle mücadelede büyük başarı kazanılmış, PKK'ya büyük darbe vurulmuştur. Bu dönemde tüm çalışmaları ve faaliyetleri yakın takibimiz altında geçmiştir. Bu haliyle Korkut Eken her türlü övgüyü haketmiş lider bir askerdir. Komutanı olarak yüksek görev anlayışını, fedakarlığını, ülkesine hizmet aşkını biliyorum. Hiçbir zaman kontrolden çıkmamış ve yüksek disiplin anlayışıyla aldığı emirleri eksiksiz yerine getirmiştir.

NECATİ ÖZGEN

Korkut örnek asker oldu

Korkut Eken için söyleyecek söz bulamıyorum. Yargının kararını tartışmak istemiyorum ancak mahkumiyetinin bilgi eksikliğinden ya da Korkut Eken'in üstün yurt sevgisi nedeniyle mahkemede konuşmadığını ve kendini yeterince savunmadığını düşünüyorum. Bu durumun da Korkut Eken'in kendinden ne kadar emin olduğunun göstergesidir. Korkut Eken, TSK'nın terörle mücadelesinde bir simge oluşturmuştur. Onun fedakarca sürdürdüğü ve üstün gayreti diğer silah arkadaşlarına da örnek olup, onları da aynı şekilde hizmete yöneltmiştir. Kendisini teğmenliğinden beri tanırım. Korkut Eken görevinde şahin, özel yaşamında ise farkedilmeyecek kadar mütevazı bir subaydır. Hiçbir şekilde görevini kötüye kullanmış olacağını sanmıyorum. Esasen onda gördüğüm ve yakınen tanık olduğum üstün disiplin anlayışı ve yurt sevgisi böyle bir kanaatle bağdaşmaz.

HASAN KUNDAKÇI

Gerçek bir kahraman

Korkut Eken TSK'nın yetiştirdiği değerli subaylardan biridir. Gerçek bir kahramandır. TSK'nın en yüksek onur ödülü olan üstün cesaret ve feragat madalyasını tam anlamıyla hak etmiş bir subaydır. Yaptığı hizmetler nedeniyle mahkumiyetini büyük teessürle karşılıyorum. Ancak tüm mütevazı kişiliğine rağmen Türk halkının şahsına gösterdiği teveccühü büyük bir memnuniyetle izliyorum, bu milletimizin kadirşinaslığının bir göstergesi. Korkut Eken, verilen emirlerin dışına çıkmayacak kadar disiplinli, vatanını canından aziz bilecek kadar fedakár ve gözünü budaktan esirgemeyecek kadar kahraman bir subaydır. Sessiz sedasız cezaevine girmesi ve cezaevine girerken dahi, devletine küskün olmadığını söylemesi tam kendisinden beklediğim bir davranış olmuştur.

CUMHUR EVCİL

Unutulmaz birçok hizmeti var

Büyük bir başarı ile sonuçlanan, Kıbrıs Barış Harekatı ve terörle mücadelede görev alan Korkut Eken'e pek çok ödül ve takdirname yanında, Kıbrıs Başarı Madalyası ve ayrıca Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası tevcih edilmiştir.

Eken'in ülkesine yaptığı unutulmaz hizmetlerin tanığı oldum. Daima kanunlara nizamlara saygılı ve yürekten bağlı olarak tanıdığım ve takdir ettiğim Korkut Eken'in merak etmeme rağmen suçunu anlamış da değilim. Hakkında yapılan yayınlar ve verilen halk desteği bu kanaatimin ne kadar yaygın olduğunu göstermektedir. Bu sessiz utangaç ve vakur kahraman silah arkadaşıma, bu ciddi ve samimi halk desteğinin devam etmesi bizleri hiç değilse teselli edecektir.

En sıcak dönem generalleri

Org. Necati Özgen ile yine Korg. Hasan Kundakçı, 1991-1995 arasında Jandarma Bölge Asayiş Kolordu Komutanı olarak PKK ile mücadele ettiler. 1990-1994 yılları, Orgeneral Doğan Güreş'in Genelkurmay Başkanlığı yaptığı dönem.

Terörün tırmandığı 1991-1993 arasında Özgen, birçok operasyona imza attı.

‘‘Tamburalı Paşa’’ olarak da bilinen Hasan Kundakçı, 1993'te görevi devraldığında ortam iyice gergindi. Kundakçı, Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen ‘Çelik harekatı’na da imza attı. İki generalin döneminde de JİTEM ile ilgili birçok iddia ortaya atıldı.

General Özgen, 1995'te orgeneralliğe terfi ederken, Korgeneral Kundakçı 1997 yılında EDOK Komutanlığı'ndan TSK'ya veda etti.

Tümgeneral Cumhur Evcil de, 1984-1986 yılları arasında Özel Harp Daire Başkanlığı yapmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!