Kafalar karıştı

Güncelleme Tarihi:

Kafalar karıştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 22:30

Almanya'da Aşağı Saksonya, Baden-Württemberg ve Mecklenburg-Vorpommern'de yürürlüğe giren sigara yasağı Türkler'in kafasını karıştırdı. Reutlingen'deki kahvehane sahipleri "Yasak işlerimizi iyice düşürdü. Müşteri gelmiyor" diye dert yanıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın üç eyaletinde 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren kamu alanları ve kapalı yerlerde sigara içme yasağı getiren yasa Türkler'in kafasını karıştırdı. Yasağın yürürlüğe girdiği eyaletlerde işyeri sahiplerinin mekanlarında gerekli değişiklikleri yapmak için bir ay zamanları var. Ancak Türkler "Müşteri kaybetmeye başladık. Ne olacak halimiz diğe" dert yanmaya başladılar bile. Yasanın henüz yürürlüğe girmediği Hamburg'da ise Türk restoran sahipleri yasağı uygulamaya başladılar bile. Türkler "Sigara içilmemesi insanların sağlığı için faydalı olacak. Bizçe çok iyi bir karar" dediler.

Sigara yasağı yaradı

Hamburg'da sigara yasağı 1 Ocak 2008'de yürürlüğe girecek olmasına rağmen şimdiden bazı Türk esnaflar mekanlarında sigara yasağı koydu. St. Georg semtindeki Batman Restoranı resmen 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek kararı şimdiden uygulamaya başladı. Özellikle çocuklu ailelerin sigara dumanından rahatsız olduğunu söyleyen restoranın sahibi Hanifi Toprak ve çalışanları Arif Oruk ve Aydın Özalp, restorandaki masalarda bulunan kül tablalarını kaldırdılar. Hanifi Toprak, "Yasaktan kaçış yok. Zaten dört ay sonra gelecek yasağı şimdiden uygulamaya başladık. Daha bir kaç gün geçmesine rağmen restoranın havası değişti. Temiz oldu. Sigara kullanmayan müşteriler çok memnun. Çünkü onlarda içenler yüzünden mağdur oluyordu' dedi.

KARARIM DEÐİŞTİ

Anatol Çayevi isimli kahvehanesini işleten Erdoğan Keklik ise mayıs ayında binanın üstünde bulunan otelin „Kahvehanede içilen sigara dumanı otele giriyor' şeklindeki şikayeti üzerine sağlık dairenin kahvehaneye sigara yasağı koyduğunu belirterek, „Önce şoke oldum. Hatta karara karşı mahkemeye gitmeyi bile göze aldık. Ama sonra sigara yasağının müşteri sayısını azaltmadığı gibi tersine, sigara kullanmayanları ve dumandan rahatsız olanları mekana çektiğini görünce sevindim' dedi. Sigara içenlerin dışarıya çıkıp çayevi önünde içtiklerini söyleyen Keklik, „Böyle daha iyi oldu. Kahvehanenin havası tertemiz, kimse rahatsız olmuyor. Bir de sigara içenler yasak sayesinde tüketimlerini bir hayli azalttılar. Bu da güzel bir şey' diye konuştu.

„SAÐLIK İÇİN ÖNEMLİ'

Hamburg'da henüz yürürlüğe girmemesine rağmen sigara yasağını uygulayan ilk restoranlardan biri olan Batman Restoran'da çalışan Arif Oruk, „Hem müşterilerin, hem çalışanların sağlığı için en doğrusu bu' dedi.

Artık müşteri gelmiyor

Yasağın 1 Ağustos'ta yürürlüğe girdiği Baden Württemberg eyaletine bağlı Reutlingen'de ise Türkler tepkili. İstanbul Cafeyi işleten Ertuğrul Kayahan "Sigara yasağı nedeniyle müşterilerimiz azaldı. Bazıları işsiz kalabilir. Örneğin ben burayı işletmeye başlamadan önce işsizdim. Şimdi burayı işletiyorum. Yanımda çalışanlar var. Onlara iş veriyorum' dedi. Cafe, bar, disco, restaurant, kahvehane gibi yerlerin büyük mekenlar olması gerektiğini belirten Kayahan 'Böyle yerler bulmak zaten zor. Kirasıda ona göre fazla. Şimdi daha da artacak, bazı yerler belki kapanacak. Benim bildiğim bu çevrede bundan etkilenecek dört-beş mekan var. Bunun dışında bu sektörde çalışan çok insan var. İşin bu tarafından bakınca durum hiç iyi görünmüyor" diye konuştu'

DIŞARDA İÇİYORLAR

Sigara yasağının yürürlüğe girmesiyle bölgedeki kahvehanelerdeki Türkler artık dışarıda sigara içmek zorundalar. Yıllarca içirde otururken ve çaylarını yudumlarken sigara içtiklerini ancak artık yasanın çıkmasıyla kahvehane önünde çıkmak zorunda kaldıklarını belirten Ahmet Bey "Ben yıllardır sigara içiyorum. Yani artık tiryaki oldu. Sigarayı bırakamam. Ne yapalım biz de kapı önünde sigaramızı içeriz" dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!