HABER

Boris Johnson istifa etti

İngiltere’de Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın istifa ettiğini duyurmasının ardından başlayan kriz sürüyor. Dün istifa eden Sunak'ın yerine göreve getirilen Nadhim Zahawi kaleme aldığı mektup ile ülkedeki krizi daha da derinleştirdi. İngiliz basını Başbakan Boris Johnson istifa kararı aldığını duyurdu. TSİ 14.30'da kameraların önüne geçen Johnson'ın parti liderliğinden istifa ettiğini açıkladı. Johnson, 'Yeni lideri kısa sürede seçeceğiz' dedi. Johnson, önümüzdeki dönemde Başbakanlık koltuğunu yeni seçilecek Muhafazakar Parti liderine devredecek.

İngiltere’de Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın istifa ettiğini duyurmasının ardından hükümette istifalar devam ediyor.

Dün Sunak'ın yerine göreve getirilen Nadhim Zahawi zehir zemberek bir mektup kaleme aldı. Zahawi görevi 'sadakatinden ötürü' kabul ettiğinin altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı;

'Başbakan, yapılması gerekenin ne olduğunu biliyorsun. Şimdi gitme zamanı.'

'JOHNSON'I SIRTINDAN BIÇAKLADI'

İngiliz Metro gazetesi bu gelişmeyi 'Boris Hohnson sırtından bıçaklandı' başlığı ile okurlarına duyurdu.

VE JOHNSON PES ETTİ: İSTİFA EDİYOR

Bu mektuptan kısa süre sonra İngiliz basını Johnson'ın istifa kararı aldığını duyurdu. TSİ 14.30'da kameraların önüne geçen Johnson parti liderliğinden istifa ettiğini açıkladı. Johnson, 'Yeni lideri kısa sürede seçeceğiz' dedi.

YENİ LİDER SEÇİLENE KADAR GÖREVİNİN BAŞINDA KALACAK

Johnson açıklamasında partinin yeni lideri seçilene kadar görevinin başında olacağı bilgisinin altını çizdi. Johnson, kabinede istifa depremi sürerken kendi istifası için beklemesini ise 'Size, 2019 yılında beni başbakan seçerken verdiğim sözleri tutabilmek içindi' diyerek açıkladı.

Johnson, kimsenin vazgeçilmez olmadığının altını çizerken İngiltere’nin politik geleneğini övdü ve yerini dolduracak adaya güvendiğini belirtti. Kurduğu hükümetin, seçimlerden hemen sonra başlayan Koronavirüs salgınındaki çalışmalarını da öven Johnson dünyada aşı dağıtımını en hızlı yapan ve karantinaları da en erken kaldıran ülke olduklarını vatandaşlarına tekrar hatırlattı.

Ukrayna savaşına da değinen Johnson başbakanlığı döneminde bu ülkeye verilen desteğin kesintisiz olarak süreceğinin ve Ukrayna’nın özgürlüğü için çalışmaya devam edeceklerinin de garantisini verdi.

KRALİÇE İLE SON GÖRÜŞME

ITV Siyasi Editörü Anushka Asthana, Johnson'ın istifasını açıklamadan önce nezaketen Kraliçe Elizabeth ile konuştuğunu söylemişti.

MUHALEFETTEN İLK TEPKİ: GÜZEL HABER

Muhalefetteki İşçi Partisi'nden konuya ilişkin ilk açıklama geldi. Açıklamada İngiliz basınında yer alan bu gelişme 'güzel haber' olarak yorumlandı.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

İngiltere'de istifa eden başbakan Buckingham Sarayı'na gider ve istifasını Kraliçe'ye sunar. Daha sonra yerine yeni bir başbakan atanır.

Son yıllarda eski başbakanlar Tony Blair, David Cameron ve Theresa May de istifa ederek görevden ayrıldı. Eski başbakanların hepsi halef seçilene kadar görevde kaldı.

İLK ADAY MUHAFAZAKAR PARTİ'DEN

Muhafazakar Parti Milletvekili Steve Baker Boris Johnson'ın ardından başbakanlığa aday olmayı düşündüğünü açıkladı. Baker seçimi kazanırsa Boris Johnson'ın yeşil politikalarının çoğunu iptal edeceğini duyurdu.

İngiltere Eğitim Bakanı göreve geldikten 2 gün sonra istifa etmiş, ülkedeki istifa sayısı 54'e yükselmişti.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler