Vites boşa alındığı için 34 kişi can verdi

Güncelleme Tarihi:

Vites boşa alındığı için 34 kişi can verdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2002 02:13

Hacıbektaş Veli'yi anma etkinliklerinden dönen 34 kişinin ölümüne sebep olan otobüs kazasının, şoförün benzin tasarrufu için vitesi yokuş aşağı boşa alması yüzünden meydana geldiği anlaşıldı.

TAG otoyolunda 34 kişinin ölümüne sebep olan otobüs kazasının, şoförün birkaç bin liralık benzin tasarrufu için vitesi boşa alması yüzünden meydana geldiği anlaşıldı. Yokuş aşağı inen otobüsü yavaşlatmak için frene basan şoförün, bu kez de balataların yanmasına sebep olduğu belirlendi.

Uzmanlar, vitesi boşa almanın son derece tehlikeli olduğunu ifade ederek, bu vitese 'ölüm vitesi' adını taktıklarını ama kullanılmasını engelleyemediklerini söylediler.

FAZLA YOLCU ALINMIŞ

Mersin Emniyet Müdür vekili Akın Küçükbarak, TAG Otoyolu'nun Tarsus İlçesi Damlama mevkiinde 34 kişinin öldüğü, 38 kişinin yaralandığı kazayla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğünü, kaza yapan otobüse koltuk sayısının üzerinde yolcu alındığını söyledi. Küçükbarak, fazla yolcular otobüs sahipleri tarafından kendilerinden saklandığı için kimlik tespitinde büyük güçlüklerle karşılaştıklarını da ifade etti.

Ceyhan Birlik'e ait 34 FT 602 plakalı Mitsubishi Maraton marka eski model otobüste 63 kişinin bulunduğunun anlaşıldığını kaydeden Küçükbarak, bunlardan 34 kişinin öldüğünü, 29 kişinin de yaralandığını açıkladı. Konvoyda yer alan ve arkadan gelen Ahmet Böke yönetimindeki Ademoğulları firmasına ait Mitsubishi Maraton marka eski model 34 S 0534 plakalı otobüsün sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu dokuz kişinin yaralandığını söyledi.

Akın Küçükbarak daha sonra şöyle konuştu: ‘‘Bakımsız, eski model bu tür otobüsler şehirlerarası yola çıkamazlar. Zincirleme kazaya neden olan otobüs için gitmeden önce izin istediler. Bu otobüslerin şehirlerarası yola çıkamayacaklarını bildirerek, şehirlerarası yola çıkabilecek otobüs tutmalarını istedik. Bu otobüslerin de çok para istediklerini söylediler. Mersin'deki firma hakkında yasal işlem yapacağız.’’

300 METRE SÜRÜKLENMİŞ

Kazaya ilişkin trafik bilirkişi raporu da açıklandı. Raporda, fren balatalarının sıkışıp tutuştuğu, bunun sonucunda da otobüsün acil dönüşte ters yöne girerek takla atıp karşı dağa çarptığı belirtildi. Hacıbektaş Veli'yi anma etkinliklerinden dönenleri taşıyan Mehmet Ali Çalbay yönetimindeki 33 FT 602 plakalı Ceyhan Birlik'e ait otobüs, pazar akşamı saat 17.30 sıralarında Tarsus'a 35 kilometre mesafedeki Damlama mevkiinde, freninin patlaması sonucu, orta bariyerleri aşıp karşı şeride geçmiş, 300 metre sürüklendikten sonra durabilmişti. Bu kazadan sonra konvoyu takip eden ikinci bir otobüs de bariyerlere çarparak durmuş, arkadan da sekiz aracın çarpmasıyla zincirleme kaza meydana gelmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!