Harita skandalı

Güncelleme Tarihi:

Harita skandalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2003 02:08

İstanbul'dan dün canlı yayın yapan Amerikan ABC Televizyonu, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunu ‘‘Kürt toprağı’’ olarak gösterdi. Başbakan Gül'le yapılan bir röportaj bandının da yayınlandığı programda ‘‘Kürtler kendi toprağında yabancı’’ ifadesi kullanıldı.

Amerikan ABC Televizyonu'nun ünlü sunucusu Diane Sawyer'ın, dün İstanbul'dan yaptığı canlı yayında Kürdistan haritası skandalı yaşandı. Başbakan Abdullah Gül ile yapılmış bir söyleşinin de banttan yayınladığı ‘‘Good Morning America’’ programında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi bir harita üzerinde ‘‘Kürt toprağı’’ (Kurdish territory) olarak gösterildi.

Sabah programını Ortaköy Camii önünden sunan Sawyer'ın Gül ile yaptığı küçük söyleşinin yayınlanmasının ardından İstanbul ve İncirlik Üssü'nde çekilmiş görüntüler ekrana geldi. Türkiye'nin olası Irak savaşında ABD'nin yanında olacağını belirten Sawyer, bölgedeki Kürtlerin de kritik durumda olduğunu söyledi ve hemen ardından ekrana gelen haritada ‘‘Kurdish territory’’ ibaresi dikkat çekti.

‘‘Kürtler kendi toprağında yabancı’’ ifadesine de yer verildi. Saddam'a karşı savaşta, Türkiye'nin yanı sıra, Kuzey Irak Kürtleri'nin de ‘‘kritik’’ rolü olacağı ve Ankara'da bulunan Iraklı Kürt liderlerin bağımsızlık peşinde olmayacaklarını dile getirdikleri kaydedildi.

ABC, İncirlik Üssü'nden de görüntüler sundu. Dünyada, kimyasal, biyolojik ve nükleer silah saldırılarına dayanıklı üç hastaneden birinin İncirlik'te olduğu anlatıldı ve yerin dört kat altındaki hastaneden görüntüler sunuldu.

GÜL: TATMİN EDECEĞİZ

Başbakan Abdullah Gül, banttan yayınlanan söyleşide Irak'ta, Saddam'a karşı savaş konusunda ABD'yi tatmin edeceklerini söyledi. Gül, Türkiye'den geçmesine izin verilecek Amerikan askeri sayısının 80 binden daha az olduğunu kaydetti ve ‘‘Görüşmeler sürüyor. Sonuç bizi de ABD'yi de tatmin edecek’’ diye konuştu.

Abdullah Gül, ABD Yönetimi'nin, Irak'ın bölünmeyeceği ve Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmayacağı yolunda güvence verdiğini de söyledi. Diane Sawyer, Türkiye'nin ABD'nin yanında olduğunu belirtirken, New York'tan Charles Gibson, Irak ve askerlerle ilgili olarak TBMM'nin alacağı kararı bir formalite olarak niteledi.

Türkiye’den ‘günaydın’

‘Good Morning America’ (Günaydın Amerika) adlı programının yayını, Türkiye saati ile 14.00-16.00 arasında Ortaköy Meydanı'ndan yapıldı. Diane Sawyer'ın sunduğu programa modacı Cemil İpekçi, Dünya Güzeli Azra Akın ve aktör M. Ali Alabora da katıldı. Programda bir de mini defile düzenlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!