EKONOMİ

Bakan Kacır'dan hibrit roket açıklaması: Ticarileştirme fırsatı yakalayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Uzayda hibrit roket teknolojisini kullanan ülke olacağız, bunun yüksek risk taşıyan bir bilimsel gayret olduğunun farkındayız" dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın önümüzdeki yıl uzayla buluşturacağını belirterek, "Bir ay programını iki aşamalı gerçekleştireceğiz. Bu program çerçevesinde uzayda hibrit roket teknolojisini kullanan ülke olacağız. Bunun yüksek risk taşıyan bir bilimsel gayret olduğunun farkındayız, eğer bunu başarabilirsek, bu teknolojiyi ticarileştirme fırsatı elde edeceğiz. Uyduların yörüngeler arası transferinde bu teknolojilerin kullanılmasını sağlayacağız, böylelikle halihazırda 600 milyar dolar düzeyinde hızla 1 trilyon dolara yükselecek uzay ekonomisinden Türkiye’nin pay almasını sağlayacağız" dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen Akdeniz Üniversitesi’nin 2023-2024 Akademik Yıl Açılış ve Fahri Doktora Töreni’ne katıldı. Bakan Kacır'a beratı Rektör Özlenen Özkan tarafından takdim edildi.

Türkiye Yüzyılı'nda Milli Teknoloji Hamlesi konusunda ilk dersi veren Bakan Kacır, "Kritik teknolojilerde tam bağımsızlık yolculuğudur, aslında savunma sanayinin öncülüğünde başladı. Savunma sanayiinde milli ve özgür sistemlerinin geliştirilmesi sahada kullanabilmesi öncelikli bir politika olarak tespit edildi. Bu Türkiye için tercihten öte zorunluluktur. 40 yıldır terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Bu mücadelede ittifak içinde olmamız gerekenler çoğu zaman bize destek vermediler. Parasını verdiğimiz halde savunma sistemlerini, silahları İHA’ları bizimle paylaşmadılar. Onları mücadele ettiğimiz teröristlerin yanında gördük. 2000’li yıllarda Türkiye bir karara aldı ve savunma sanayiinde uzun erimli millileşme politikası başlatıldı. Şu bir gerçek ki teknolojinin tüm alanlarında tam bağımsızlık mücadelesi vermek zorundayız” diye konuştu.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler