EKONOMİ

Bakan Kacır: 12 ayda 5.4 milyar dolarlık savunma sanayi ihracatı yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır “Türkiye yüzyılında savunma sanayisinin başrolde olduğu bir dönüşüme hep birlikte tanıklık ediyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye yüzyılında savunma sanayisinin başrolde olduğu bir dönüşüme hep birlikte tanıklık ediyoruz. 20 yıl önce yılda 240 milyon dolar ihracat yaparken bugün son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayi ihracatından bahsediyoruz” dedi.

Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, “Bugün ülkemiz 101 teknoparkında 9 bin 800 üzerinde girişimi ile teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürüyor. Bin 600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezimizle birlikte 222 bin kişilik büyük bir AR-GE ordusuna sahibiz. Artık rahatlıkla ifade edebiliriz ki, Türk sanayi küresel üstlerinden biridir. 2002 yılında ancak 36 milyar dolar seviyesinde olan ihracatımız bugün 254 milyar doların üzerine çıkmıştır. Bu ihracatın yaklaşık 240 milyar dolarını imalat sanayi oluşturuyor. Gurur verici bir tablo” şeklinde konuştu.

İçinde bulunduğumuz çağda bilgi üretimi ve teknoloji geliştirme kabiliyeti ülkelerin kalkınma yolunda kritik bir yer tuttuğunu kaydeden Bakan Kacır, “Türkiye olarak bizler bu alanda önemli mesafeler kat ettik. Geride bıraktığımız 21 yılda yerli ve milli bir anlayışın temellerini atarken Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirdik. Dev bir AR-GE, inovasyon ve girişimcilik ekosistemi inşa ettik. Sanayicilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek planlı sanayi alt yapıları kurduk. Özel sektörün yatırım iştahını artıracak teşvik paketleri uyguladık. Yerel kalkınma dinamiklerini harekete geçirirken devlet desteklerini sanayi sektörüne, KOBİ’lere, akademisyen ve girişimcilere sunduk. Bugün ülkemiz 101 teknoparkında 9 bin 800 üzerinde girişimi ile teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürüyor. Bin 600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezimizle birlikte 222 bin kişilik büyük bir AR-GE ordusuna sahibiz. Artık rahatlıkla ifade edebiliriz ki Türk sanayi küresel üstlerinden biridir. 2002 yılında ancak 36 milyar dolar seviyesinde olan ihracatımız bugün 254 milyar doların üzerine çıkmıştır. Bu ihracatın yaklaşık 240 milyar dolarını imalat sanayi oluşturuyor. Guru verici bir tablo. Türk sanayinin ülke ekonomisinde ve kalkınmasında ana aktör olduğunu kanıtlar nitelikte. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizler de AR-GE ve yatırım teşviklerinin yanında yenilikçi finansman programları ile kalkınma yolculuğumuzda sanayicilerimize, yatırımcılarımıza ve girişimcilerimize katkı sunmaya devam edeceğiz. Paradigma gelişmelerine odaklanarak yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi önceliklendiriyoruz. AR-GE konusundaki yetkinliklerimizi hızla yüksek teknolojili üretime aktarıyoruz. Kritik teknolojilerde tam bağımsız Türkiye anlayışı ile milli teknoloji hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında yeni başarı hikayeleri yazıyoruz. Geldiğimiz noktada ülkemiz artık teknolojiyi sadece kullanan değil, teknoloji imal eden ve ihracatını gerçekleştiren bir konumdadır. Türkiye Yüzyılında Savunma Sanayinin başrolde olduğu bir dönüşüme hep birlikte tanıklık ediyoruz. 20 yıl önce yılda 240 milyon dolar ihracat yaparken bugün son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayi ihracatından bahsediyoruz. Önümüzdeki süreçte bu rakamı daha da artırmak adına çalışmayı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler