EKONOMİ

Bakan Ersoy: Bergama Antik Kenti için 1 milyar TL ayırdık

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bergama Antik Kenti'nin, ulusal ve uluslararası kültür-turizm vitrininde hak ettiği öncelikli yeri almasını sağlayacağız. Bu süreç için öngördüğümüz bütçe ise 1 milyar TL'dir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Pergamon Antik Kenti Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Ersoy, toplantıdaki konuşmasında 'Geleceğe Miras Bergama Projesi'nin ayrıntılarını anlattı. 2019 yılında Türkiye'de 'Arkeolojik Kazıların 12 Aya Yayılması' projelerini başlattıklarını belirten Ersoy, "2023 sonu itibarıyla 133 kazı alanında hayat geçirilmiş olan bu uygulamada çok ciddi kazanımlar elde ettiğimizi ve 2024'te 144 kazı alanında bu uygulamayı sürdüreceğimizi daha önce belirtmiştim. Sizlerin aracılığıyla bu sözü yerine getirdiğimizi ve bugün 144 kazı çalışmasının 12 ay esasına göre yürütüldüğünü ifade etmek isterim. Söz verdiğimiz gibi 'Geleceğe Miras' projemiz kapsamında, yabancı kazı çalışmalarının başına Türk bilim insanlarından birer 'koordinatör' görevlendirme işlemlerini de tamamladık. Böylece Türk arkeoloji tarihinde, 163 yıl sonra yeni ve milli bir sayfa açtık" dedi.

'SONUÇ ALMA SÜRELERİNİ MÜMKÜN OLDUĞUNCA KISALTIYORUZ'

Arkeolojik kazıların hem bütçelerini hem de lojistiklerini daha önce görülmemiş oranlarda arttırarak kapsamlarını genişlettiklerini belirten Ersoy, "Sonuç alma sürelerini mümkün olduğunca kısaltıyoruz. Sözün özü; Türk arkeolojisinde 60 yılda yapılanlara eşdeğer işi, 4 yılda yapma hedefimize ulaşmak için bütün imkanları seferber ediyoruz ki başta antik kentlerimiz olmak üzere sahip olduğumuz kültür varlıkları en kısa sürede gün yüzüne çıkarılsın, ayağa kaldırılsın ve ülkemiz için bir katma değere dönüşsün. Bergama, söz konusu bu antik kentlerimizden biri" diye konuştu.

'TÜRK-İSLAM DÖNEMLERİ İÇİN DE BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR'

Pergamon Antik Kenti'yle ilgili bilgi veren Ersoy, "Anadolu'daki en güçlü krallık olan Pergamon Krallığı'nın başkenti olan Bergama, içerisinde 5 adet Gymnasium yapısı bulunduran antik dünyanın en önemli eğitim merkeziydi. Büyük Bergama Gymnasiumu, 500 yıllık köklü bir okul olarak anılmaktadır. Roma döneminde ise Asya Eyaleti başkenti olan Bergama, döneminin en önemli sağlık merkezlerinden Asklepeion'a da ev sahipliği yapmıştır. Bergama, Helenistik ve Roma dönemlerinin yanı sıra Doğu Roma ile Türk-İslam dönemleri için de büyük önem taşımaktadır. Osmanlı kent mimarisinin bütün önemli öğelerini burada bir arada bulmak mümkündür. Zaten söz konusu 4 medeniyete ait katmanları barındırması sebebiyle bu antik kent, 2014 yılında, 'Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı' olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir" dedi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler