Çiller: Hükümet formaliteden ibaret

Güncelleme Tarihi:

Çiller: Hükümet formaliteden ibaret
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2002 15:40

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, hükümetin varlığının formaliteden ibaret olduğunu savunarak ''Ülkeyi yataktan idare etmeye kalkarsanız Türkiye'yi de yatağa düşürürsünüz'' dedi.

Haberin Devamı

Çiller, DYP TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önündeki en önemli meselenin belirsizlik olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Hükümetin varlığı artık formaliteden ibaret olup, kalmıştır. Sayın Ecevit, (ülkeyi yataktan idare etsin, vekaleten idare etsin) bunların hiç biri artık siyasi gerçekçilikle bağdaşmaz. Ülkeyi yataktan idare etmeye kalkarsanız Türkiye'yi de yatağa düşürürsünüz. 

Diyeceksiniz ki, (Türkiye zaten hasta yatağında değil mi?). Doğru,ama kimse de Türkiye'nin komaya girmesine müsaade etmez, başta biz etmeyiz.''

Başbakan Ecevit'in görevden çekilmesi halinde kaos olacağına ilişkin iddiaların da doğru olmadığını kaydeden Çiller, ''Koskoca yüceAtatürk'ü kaybettik bu devlet çökmedi de Sayın Ecevit gidince mi çökecek?'' diye sordu.

DYP Genel Başkanı Çiller, demokrasinin kurumsal düzeyde işlemesinisağlamanın önemli olduğunu belirterek, TBMM'nin kendi içinden gerektiği zaman bir değil birkaç başbakan çıkarabileceğini söyledi. Çiller, ''Eğer çıkaramazsa da götürürsünüz emaneti sahibine teslim edersiniz'' diye konuştu.

''GÜCÜNÜZ VARSA GETİRİN''

Çiller, terörist başının idamına ilişkin dosyanın Anayasa'ya da aykırıolarak koalisyon ortağı partilerin genel başkanlarının imzalarıyla Başbakanlık'ta bekletildiğini savundu. 

''Hükümete son kez ihtarda bulunduğunu'' bildiren Çiller, ''Gücünüz varsa, iradeniz varsa, cesaretiniz yetiyorsa bugün getirin yine destekliyoruz'' dedi.

Ancak bu konuda zamanın Türkiye'nin aleyhine işlemeye devam ettiğini, Hükümet'in, milleti ''AB mi, terörist başının idamı mı?'' ikilemiyle karşı karşıya bıraktığını öne süren Çiller, şöyle konuştu:

''Bu hükümetle AB'ye girilmez. Bu hükümet boşluğu ile hiç girilmez. Dünyanın hiç bir yerinde hükümetin kararı olmadan zaten bu iş olmamıştır. 

Ama gün gelecek Türkiye bütün toplumuyla sizin bu ortada bıraktığınız kördüğüm ve ikilemin altında bir tercih yapmaya mecbur kalacak ve AB'yi seçecek. Ama siz tarih önünde suçlusunuz. Açıkça söylüyorum bir terörist başı bu Hükümet'e medyundur. Çünkü maalesef Türkiye geldiği noktada bu ikilemde bırakılmıştır. Buna değecek bir olay değildir.''

''SEÇİMİN MALİYETİ VAR AMA SEÇİM OLMAMASININ DA MALİYETİ VAR''

Çiller, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in seçimin maliyetinin 2.5 milyar dolar, seçim olmamasının maliyetinin ise 8 milyar dolar olduğunu açıkladığını kaydederek, kendilerinin hesabına göre de bu Hükümet'in Türkiye'ye her ay 8 milyar dolara mal olduğunu öne sürdü.

Siyasi Partiler ve Seçim Yasası değişiklikleri konusundaki görüşlerini yineleyen Çiller, siyasi istikrar açısından yüzde 10 barajının korunması ve milletle Meclis'in bütünleşmesi açısından da tercih sisteminin getirilmesi gerektiğini anlattı.

Çiller, 2 turlu seçim sistemine ilişkin önerilerini iletmek için Başbakan Ecevit'in sağlık durumunun iyileşmesini beklediklerini söyledi. 

TBMM'ye merkez solun da girmesinden yana olduklarını ifade eden Çiller, bu nedenle merkez sol partilerinin de isteğine uygun olarak ikinci tura 3 değil 4 partinin kalmasından yana tavır koyabileceklerini söyledi.

Türkiye'nin, Başbakan'ın sağlık durumu ve yönetim boşluğu ile AB konusuna kilitlendiğini anlatan Çiller, birincisinin çözümlenmeden ikinciyi düzeltmenin mümkün olmadığını söyledi.

''İNSAN HAKLARI İHLALİ ÇERÇEVESİNDE...''

Çiller, zirve ile ilgili olarak da şöyle konuştu:

''Liderler zirvesi toplanacaksa Hükümet'in başı liderdir. Hükümet'in başının olmadığı bir ortamda zaaf olur. Bu defa da (acaba saati 9.00'dan 11.00'e alırsak ve Sayın Başbakanı yatağından oraya zorlarsak bu iş hallolur mu?) deniyor. Kamuoyu bu görüntüyle başbakanlık koltuğunun dolduğuna ve bizatihi artık bu işin geride kaldığına ikna olacak mı? Türkiye'nin hükümet boşluğu, Sayın Başbakan'ın bana göre insan hakları ihlali çerçevesinde oraya taşınmasıyla bu iş bitecek mi? Sıkıntı burada.''

Cumhurbaşkanı'nın bir zirve toplaması gerektiğini ancak bunun gündeminin de hükümet meselesi olarak ele alınması gerektiğini savunan Çiller, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'nın 104. maddesini çalıştırması gerektiğini söyledi.

Çiller, 5 yıldır iktidarda olanların AB için zaman kalmadığından yakınmalarını eleştirerek, ''(Zirveyle ilgili muhalefet tavrını belirlesin) deniyor. Muhalefetin belirlediği tavrın zekatını versek size yeter de artar bile'' diye konuştu.

BUĞDAY TABAN FİYATI

Çiller, milletin sıkıntı içinde olduğnu ancak bunu duyacak bir hükümetin ortada bulunmadığını savundu. Buğday taban fiyatının 340 binlira olmasına ilişkin Ziraat Odaları Birliği'nin istemini desteklediklerini belirten Çiller, kendi araştırmalarına göre de bu rakamın en az 310 bin lira olması gerektiğini söyledi.

ENFLASYON ORANI

Son 20 yılın en düşük enflasyonu karşısında 55 yılın en düşük büyümesi bulunduğunu ifade eden Çiller, enflasyonun düşmesinin nedeninin milletin tüketim gücünün kalmaması olduğunu söyledi.

Çiller, Türkiye'nin bu hükümet döneminde IMF'ye en borçlu ülke haline getirildiğini, alınan kredinin bir kaç yıl sonra yüzde 10 faizle geri ödeneceğini hatırlattı. Çiller, ''Tefecilik ha insaflıdır'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!