Blair'e milletvekillerinden 200 istifalı tehdit

Güncelleme Tarihi:

Blaire milletvekillerinden 200 istifalı tehdit
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 09, 2003 13:22

İngiltere'de iktidardaki İşçi Partisi'nden Başbakan Tony Blair'e, Irak'a yönelik bir savaşa girişilmemesi konusunda baskı sürüyor.

Haberin Devamı

İngiltere'nin en büyük pazar gazetelerinden The Sunday Telegraph, bakan yardımcısı konumunda bulunan 5 İşçi Partili milletvekilinin BM kararı olmaksızın Irak'a harekat düzenlenmesi halinde istifa edeceklerini belirtirken, The Sunday Times gazetesi, 200'e yakın milletvekilinin istifa sınırında olduğunu yazdı.

The Sunday Telegraph, bu milletvekillerinin Ticaret Bakanı Patricia Hewitt'in yardımcısı Cambridge milletvekili Anne Campbell, Çevre Bakanı Margaret Beckett'in yardımcısı Loughborough milletvekili Andy Reed, Adalet Bakan Yardımcısı Lord Goldsmith'in özel sekreteri Hastings ve Rye bölgesi milletvekili Michael Jabez Foster ve Hazine Bakan Yardımcısı Ruth Kelly'nin yardımcısı Great Yarmouth milletvekiliTony Wright olduklarını açıkladı.

Gazete, adının açıklanmasını istemeyen bir bakan yardımcısı milletvekilinin ise istifa etmekte kararlı olğunu belirtti. Bu milletvekilleri arasında bulunan Anne Campbell, ''Bir BM kararıolmaksızın hükümetin savaş kararını desteklememin imkansız olduğu sonucuna vardım'' derken, Andy Reed, ikinci bir BM kararı alınmadan savaşa girilmesi halinde istifa etmekte kararlı olduğunu ve bunu da parti yöneticilerine bildirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Michael Jabez Foster, böyle bir harekatın doğru olup olmayacağına BM'nin karar vereceğini, o noktada siyasi geleceğiyle ilgili kararına da kesinlik kazandıracağını ifade etti. Tony Wright da, ''görüşümü belirledim ve bundan vazgeçmem. BM bu işin tek yolu'' dedi.

The Sunday Times gazetesi ise Başbakan Blair'in yaklaşık 200 milletvekilinin istifa tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu öne sürdü.Avam Kamarası'nda geçen haftalarda yapılan oylamada 122 milletvekilinin Blair'e karşı oy kullandığını belirten Times, durumun ciddiye binmesi ve bir BM kararı olmaksızın İngiltere'nin savaşa girmeye kalkması halinde Blair'in karşısına dikilecek milletvekillerinin sayısının 200'e yükseleceğini yazdı.

The Independent on Sunday gazetesi de manşetinden Blair'e seslenirken, ''Sakın bizim adımıza hareket etme, delilin yok, BM'den onay alamamışsın, milletinin desteği arkanda değil'' diye seslendi.

Haberin Devamı

BLAIRE 'GAZ GEÇİRMEZ' OTOMOBİL ISMARLADI
   Â
Bu arada, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in herhangi bir zehirli gaz ya da kimyasal silah saldırısına karşı ''gaz geçirmez'' bir Jaguarotomobil ısmarladığı bildirildi.

The Sunday Times gazetesinin haberine göre, hükümet, biri Blair için olmak üzere üç adet Jaguar'ın ''gaz geçirmez'' biçimde yeniden donatılması yönünde sipariÅŸ verdi.Â

Gazete, otomobilin dış yüzeyi ile içerideki kaplamanın arasına sıkıştırılmış hava doldurulacağını ve böylece zehirli maddelerin içerigirmesinin önleneceğini yazdı.

İNGİLİZLERİN SAVAŞA DESTEĞİ ARTIYOR
   Â
Ä°ngiltere'de yapılan yeni bir kamuoyu yoklaması, Ä°ngilizlerin Irak'a yönelik bir savaÅŸa desteÄŸinin arttığınıgösterdi.Â

Haberin Devamı

ICM araÅŸtırma kuruluÅŸuna yaptırdığı anketin sonuçlarını yayımlayanNews of the World gazetesi, halkın savaÅŸa destek veren yüzde 68'lik çoÄŸunluÄŸuna karşılık, savaÅŸa karşı çıkanların oranının yüzde 22 düzeyinde bulunduÄŸunu yazdı.Â

Gazete, yaklaşık 15 gün önce yapılan bir ankette savaÅŸa destek verenlerin oranının yüzde 52 olarak ortaya çıktığını anımsattı ve  BaÅŸbakan Tony Blair'in istediÄŸi kamuoyu desteÄŸini kazanma amacına adımadım yaklaÅŸtığını iddia etti.Â

News of the World gazetesi, ''Ancak savaşı destekleyen bu yüzde 68'lik kesimin yüzde 77'si ikinci bir BM kararı olmasını istiyor. Böyle bir karar olmaksızın savaşı destekleyenlerin oranı ise yüzde 15'te kalıyor'' diye yazdı.Â
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!