GeriSeyahat Dişini viskiyle fırçaladı en büyük viski barını kurdu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dişini viskiyle fırçaladı en büyük viski barını kurdu

Dişini viskiyle fırçaladı en büyük viski barını kurdu

İyi bir şişe malt viskinin peşinde dünyanın öbür ucuna gidebileceklerin ilk durağı, İsviçre'nin kayak merkezi St. Moritz. Kasabaya adını veren gölün kıyısındaki Devil's Place (Şeytanın Yeri), 2 bin 500 çeşidiyle dünyanın en büyük viski barı. Sahibi Claudio Bernasconi, Hindistan'da dişlerini viskiyle fırçalaya fırçalaya bu içkiyi sevmiş.

St. Moritz sadece kış sporlarının değil, viski meraklılarının da buluşma merkezi. Bu mevsimde tamamen buz tutan ve 'siyah buz' olarak anılan gölün kıyısında oturup, başka hiçbir yerde bulunamayacak çeşitlilikte viskiyi tatmak mümkün.

Waldhaus am See (Göl kıyısında ormanevi) bölgenin önemli otellerinden biri. Bu 3 yıldızlı oteli dünyada meşhur eden, alt katında bulunan Devil's Place adlı bar. Bir dünya rekorunu elinde bulunduran bar, Guiness Rekorlar Kitabı'na da geçmiş.

Claudio Bernasconi 46 yıllık otelin ve barın sahibi. Devil's Place ise henüz 6 yaşında. Bernasconi altı yıl önce hobisini işe çevirmeye karar vermiş.

Bernasconi'deki viski aşkının hikayesi oldukça ilginç: 25 yıl önce genç Claudio, mutfağını tanımak amacıyla üç aylığına Hindistan'a gider. Yola çıkmadan önce herkes uyarır, ‘‘sakın musluk suyu içme, hastalanırsın’’. O da hijyenik olsun diye dişlerini viski ile fırçalamaya başlar. Üç ay boyunca sabah akşam bu böyle sürer. O zamana kadar viskiyle haşır neşir olmayan Bernasconi, gittikçe bu tadı sevmeye başlar. Bugün iyi bir malt viski bulmak onun en büyük tutkusu.

Hindistan'dan viski sayesinde tamamen sağlıklı dönen Bernusconi yavaş yavaş koleksiyon yapmaya başlar. Ama elinde öyle büyük bir birikim yoktur. Derken İsviçre'nin en büyük viski koleksiyonuna sahip olan kişi ölür. Hemen karısıyla bağlantı kurar ve koleksiyonun büyük bir bölümünü satın alır. Artık ülkenin en büyük koleksiyonu onun elindedir. Bu arada viski çeşidi 2 bin 500'ü bulmuştur ve Devil's Place'i açmaya karar verir. Otelin içinde bulunan bara dünyanın dört bir yanından insanlar gelmeye başlar. Müşteriler burada içtikleri viskiyi nereden satın alabileceklerini sormaktadır. Bernusconi bir süre sonra onları farklı adreslere yönlendirmektense, servis ettiği viskileri satmaya karar verir. Şimdi otelin altındaki mahzenlerde, merkez bankasını aratmayacak güvenlik önlemleri altında binlerce şişe viski saklanıyor.


VİSKİ NASIL İÇİLİR?


Renk: Malt viskiyi içmeye başlamadan önce rengine bakmak gerekir. Renginden viskinin eski veya yeni olduğunu anlayabilirsiniz. Genç viskilerin rengi beyaz şaraba yakın olur. Yaşlandıkça rengi altın sarısı ve amber rengine döner.

Koku: Koklama bir viski aşığı için tüm seremoninin en önemli anı. Burada kadehin formu da önem kazanıyor. Degüstasyonda daha çok ayaklı ve dar ağızlı kadehler kullanılıyor. Böylece malt viskinin tüm aromasını duyabiliyorsunuz. Sherry veya şarap tadımında da kullanılan 'Le verre' kadehler kullanılabilir.

Tatma: Malt viski için en ideal sıcaklık oda ısısı. Bu 18 ile 20 derece arasında olabilir. Her yudumda yeni aromaların farkına varabilirsiniz. Bir kez açılmış bir şişenin en geç bir yıl içinde tüketilmesi gerekir.

Sulandırma: İlk yudumdan sonra viskiyi sulandırmaya karar verebilirsiniz. Viskinize ne kadar su katacağınız sizin damak tadınıza bağlı. Bu miktarı deneyerek kendiniz bulabilirsiniz.
False