Irak’taki savaş Türkiye’nin savaşı olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Irak’taki savaş Türkiye’nin savaşı olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2003 01:59

Çarşamba günü ‘‘Bütün barışçı yollar tükendi. Artık bizden günah gitti. ABD ile beraberiz’’ diyerek tarihi bir demeç veren Başbakan Abdullah Gül, dün gece TRT'den yaptığı ‘‘Millete Sesleniş’’ konuşmasında, barışa doğru manevra yaptı.

Gül, dün gece TRT'de yayınlanan ve 13 dakika süren ‘‘Millete Sesleniş’’ konuşmasında da aynı şeyleri yineledi, ‘‘Biz barışa inanıyoruz. Barışın faydasına inanıyoruz. Kan dökülmesin, gözyaşı akmasın istiyoruz. Barış çabalarımızı ısrarla sürdürüyoruz’’ dedi.

Gül'ün konuşmasından bazı değerlendirmeler şöyle:

Irak toprak bütünlüğüne önem verdiğimiz tarihi ve kültürel bağlarımız olan bir toplumdur. Orada akrabalarımız vardır, kardeşlerimiz vardır.

TBMM'de alınan karar bir savaş kararı değildir. Bu karar savaşın bizlere zarar vermesini önlemek için alınmış bir karardır.

Hükümetimiz Irak konusunda üç temel siyasi ilke belirledi. Bunlar, dünyada barışı hákim kılma, bölge barış ve istikrarına katkı, Türkiye'nin ulusal çıkarlarını gözetmektir.

Bizim hedefimiz çok açıktır, öncelikle ve sonuna kadar barışçı çözüm. Muhtemel bir savaşın sonuçlarından duyduğumuz kaygılar her düzeyde ABD'lilere ifade edildi.

Savaşın kaçınılmaz olduğu noktaya kadar hem barış ışığını canlı tutmaya, hem de en kötü ihtimale karşı hazırlıklı olmaya devam edeceğiz.

Irak'taki herhangi bir savaş Türkiye'nin savaşı olmayacaktır. Ama geçmişte olduğu gibi ülkemizin ekonomisine, devletimizin güvenliğine, milletimizin refahına zarar veren bir durumla da Türkiye'yi başbaşa bırakmayacağız.

İnsanlığa bayram hediyesi verin

Başbakan Gül, Irak'ın Ankara Büyükelçisi Talib Abid Salih aracılığıyla Irak lideri Saddam Hüseyin'e, ‘‘İnsanlığa ve islam alemine bayram hediyesi’’ vermesini istedi. Irak'ın Ankara Büyükelçisi Talib Abid Salih, önceki gün Dışişleri Bakanı Uğur Ziyal ile bir araya geldi. Ziyal, Gül'ün sözlü mesajını Salih'e iletti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!