Film gibi soygun

Güncelleme Tarihi:

Film gibi soygun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2002 01:39

Hollanda'da VSB Bank'ı soyup, büyük miktarda para ve 1 kilodan fazla altın çalan Türk vatandaşı Aydın Vancinel, yakalanıp hapse atıldı. Ancak bir süre sonra hapisten kaçıp Türkiye'ye gelen Vanicel, Antalya'da yakalandı. Sakladığı paralar ve altınlar ele geçirildi.

Paralar bankaya yatırılırken, altınlar 'Adli Emanet'e verildi. Ancak soyulan bankanın altınlarını, bu kez 'Adli Emanet' memuru zimmetine geçirip kumarda yedi.

Bundan 7 yıl önce Hollanda'da VSB Bank'ı (Spaar Bank) soyup, 4 milyon Hollanda Florini, 22 bin 600 ABD doları, 100 Alman markı ve 1 kilodan fazla altın çalan Türk vatandaşı Aydın Vancinel, cezaevindeki açık görüş sırasında yerine kardeşini geçirip Türkiye'ye kaçtı. Antalya'da yakalanan Vancinel, 1.5 yıl hapis yatarken, sakladığı paralar ve altın ele geçirildi. Paralar bankaya yatırılırken, altınlar 'Adli Emanet'e verildi. Ancak soyulan bankanın altınlarını 'Adli Emanet' memuru Uğur Uyanık zimmetine geçirip kumarda yedi. Bir yıl hapis yatan ve memurluktan atılan Uyanık'tan zimmetine geçirdiği altınları tahsil edemeyen devlet, Hollanda bankasının avukatları ile karşı karşıya kaldı.


KENDİNİ ELE VERDİ

15 Haziran 1994 tarihinde soygun planını uygulayan Aydın Vancinel ve Hollandalı 2 arkadaşı, bankanın kasalarını kırıp paraları ve altını çaldı. Daha sonra Almanya'daki akrabalarının yanına geçen Vancinel, paranın bir kısmını yakını Nevzat Doğan'a bıraktı. Türkiye'ye kaçan Vancinel, kalanını da Antalya'da bulunan ailesinin hesaplarına yatırdı. Ardından da soygunu kendisinin yaptığından şüphelenilmemesi için yeniden Hollanda'ya döndü. Vancinel, banka şubesinde kiraladığı kasaya bıraktığı 5 bin Florin'in soygun sırasında çalındığını belirterek şikayetçi oldu. Vancinel'in şüpheli tavırları Hollanda polisinin dikkatinden kaçmadı. Soygundan 4 ay sonra sorguya alınan Vancinel ve suç ortakları, Hollanda'da yargılanıp 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 13 ay Amsterdam Cezaevi'nde kalan Aydın Vancinel, kendisine çok benzeyen kardeşi Yavuz Vancinel'i yerine geçirip cezaevinden kaçmak için müthiş bir plan yaptı. Açık görüş sırasında kardeşiyle kıyafetini değiştiren Vancinel, özgürlüğüne kavuşurken, kardeşi cezaevinde kaldı.


TÜRKİYE'YE KAÇTI

Sahte pasaportla Türkiye'ye giriş yapan Vancinel, Antalya'ya geldi. O sırada İnterpol devreye girdi. 'Müthiş soyguncu' olarak aranmaya başlayan Vancinel, firarından 15 ay sonra Antalya'da polisin yaptığı güvenlik kontrolu sırasında tesadüfen yakalandı.

Antalya'da 13 Kasım 1996 tarihinde gözaltına alınan Vancinel, soygun suçundan yargılandı. Mahkeme, Vancinel'in daha önce aynı suçtan Hollanda'da yargılandığı için, tekrar yargılanmasına gerek olmadığına karar verildi. Yargıtay'ın da onadığı bu karar üzerine Vancinel hakkında açılan kamu davası reddedildi. Vancinel, 1.5 yıl hapis yattığı Antalya Cezaevi'nden tahliye edildi.


SOYGUN ALTINLARI

Soyguncuyu elinden kaçıran Hollanda'nın VSB Bank avukatları, bir kısmı bankalarda bloke edilen bir kısmı ise Cumhuriyet Savcılığı Emanet Memurluğu'nda bulunan 763 bin Hollanda Florini, 50 bin Hollanda Guldeni, 600 ABD doları ile 1 kilo civarındaki altın ve mücevheri almak için dava açtı. Davayı kazanan avukatlar, paraları emanet olarak yatırılan bankalardan tahsil etti, ardından 'Adli Emanet'te bulunan altınları istedi. Ancak emanete alınan altınlar bir türlü bulunup VSB Bank avukatlarına verilemedi.

Yapılan soruşturmada, savcılık emanet memuru Uğur Uyanık'ın, Türkiye Cumhuriyeti adına emanete alınan başka davalara da ait emanetteki para, altın ve mücevherleri zimmetine geçirdiği ve kumarda yediği ortaya çıktı. Bu suçtan 1997'de tutuklanan Uyanık'a, mahkeme 7 yıl hapis cezası verdi. İnfaz Yasası'ndan ve indirimlerden yararlanan Uğur Uyanık, 1 yıl kadar cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi.


NASIL SOYDU

Olay tarihinde 31 yaşında olan ve kumar makinelerine olan tutkusu yüzünden iflas eden evli ve 2 çocuk babası Vancinel, borçlarını ödeyebilmek için Hollandalı arkadaşları Romano Lauwerends ve Reymi Velingin'le müthiş bir plan yaptı. Hollanda'nın 150 yıllık bankası VSB Bank'ın (Spaar Bank) Amsterdam Şubesi'ni soymayı planlayan Vancinel, 1993 yılında, bu bankada kasa kiraladı. Kasaya 5 bin Florin koyan üç arkadaş, bir yıl boyunca bankaya gidip gelerek güvenlik ve alarm sistemi üzerinde çalıştı.


Altınları alamayan Hollandalı avukatlar şaşkın

VSB Bank avukatları, Uğur Uyanık'ın zimmetine geçirdiği altınların peşine düştü. Ancak tüm çabalarına karşın, 'Adli Emanet'ten kaybolan 1 kilo 25 gram altını alamıyorlar.

Memurluktan atılan Uyanık'tan altınları tahsil edemeyen devlet, Hollanda bankasının avukatları ile karşı karşıya kaldı. Bankaya gönderilen yazıda, ‘‘Sanık Uğur Uyanık, bu konuda ceza almıştır. Dilekçenizde belirtilen eşyalar (Para ve altınlar) emanetimizde bulunmamakta olup, buna ilişkin tutanağın tasdikli fotokopisi gönderiliyor’’ denildi. Duruma akıl erdiremeyen VSB Bank avukatları, Türkiye Cumhuriyeti'ne dava açmaya hazırlanırken, Hollanda Büyükelçiliği'nden bir görevli Antalya'da araştırma yaptı, hazırladığı dosyayı Hollanda'ya gönderdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!