Ehliyet için merkezi sınav 19 Ekim'de

Güncelleme Tarihi:

Ehliyet için merkezi sınav 19 Ekimde
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 01, 2002 11:12

Usulsüz yollardan ehliyet alımına son vermek amacıyla uygulanması kararlaştırılan merkezi sınavın ilki 19 Ekim 2002 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) gerçekleştirileceği sınav için 100 binin üzerinde adayın başvurduğu öğrenildi. Sınav tüm illerde saat 11.00'de başlayacak. Sınav süresi ehliyet türüne göre değişecek. 

MEB, eski sistemde illerde oluşturulan sınav yürütme kurullarınca gerçekleştirilen sürücü sınavlarını ''direksiyon sınavı'' ve ''teorik sınav'' olarak ikiye ayırmış ve teorik sınavın bakanlıkça merkezi olarak yapılmasını kararlaştırmıştı. 

Bu çerçevede, teorik sınavda sürücü adaylarına Trafik ve Çevre Bilgisi, Motor ve Araç Tekniği ile İlkyardım konularında sorular yöneltilecek. 

Adaylar teorik sınava, isimlerine düzenlenecek sınava giriş kimlik kartı ve nüfus cüzdanı ile katılacaklar. 

Her teorik dersin sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilecek ve  70 ve üzerinde puan alan adaylar başarılı sayılacak. Adaylar, sınav sonucuna itiraz edebilecekler. Teorik sınav, 2 ayda bir yapılacak. 

DÄ°REKSÄ°YON SINAVI

Adayların, ehliyet almayı hak kazanmak için direksiyon sınavını dageçmeleri gerekiyor. Sürücü kurslarında verilen teorik dersleri başaran adaylar, direksiyon sınavına alınacak. Teorik derslerin bir veya birkaçından başarısız olanlar, direksiyon sınavına giremeyecek. 

Direksiyon sınavı için büyükşehir statüsündeki illerde ilçe, bu statüde olmayan illerde ise il ve ilçe bazında sınav yürütme kurullarıoluşturulacak. Sınav, bu kurullar aracılığıyla gerçekleştirilecek. 

Direksiyon sınavı, teorik derslerin sınavının tarihine baÄŸlı kalmaksızın, gerekli planlama yapılarak, cumartesi-pazar günleri gerçekleÅŸtirilecek. Her adaya uygulanacak direksiyon sınavı, 15 dakikadan az olamayacak.Â

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Teorik veya direksiyon sınavlarında başkasının yerine sınava girenler ya da teşebbüs edenler ile başkasını sınava sokmaya çalışanlar hakkında sınav yürütme kurulunca cumhuriyet savcılığına suçduyurusunda bulunulacak. Bu konuda kusuru veya ihmali bulunan yetkililer hakkında da idari ve adli işlem yapılacak. 

Sınava girmeyen kursiyerler sınav hakkını kullanmış ve başarısız olmuş sayılacak. Sınavlarda başarısız olanlar ve sınava girmeyenler hakkında Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nin 20. maddesi uygulanacak. Bu madde, her kursiyerin teorik dersler ile direksiyon eğitimi dersi için 5'er kere sınava girme hakkı bulunduğunu hükme bağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!