‘Aptal sarışın’ sözünün yalan olduğu anlaşıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Aptal sarışın’ sözünün yalan olduğu anlaşıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2002 01:53

İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından yaptırılan araştırma, sarışınların kızıl ve esmerlerden çok daha zeki olduklarını ortaya çıkardı.

İngiltere‘de BBC TV tarafından yaptırılan ve çeşitli grupların zeká düzeylerinin tespitini hedefleyen araştırma, ‘‘aptal’ muamelesi gören sarışınların hiç de öyle olmadığını ortaya koydu.

İngilizlerin ünlü yayın kuruluşu BBC tarafından yaptırılan ‘‘Test the Nation’ adlı araştırmanın sonuçları, genel kabul gören pek çok şeyin aslında hiç de öyle olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. 90 bin kişinin yer aldığı araştırmada, sarışınların kızıl saçlılar ve esmerlerden çok daha zeki olduklarının tespit edildiğini belirten araştırmacılar, Leicester kenti halkının da zeká açısından diğer kentlerde yaşayanlardan gözle görülür şekilde önde olduğunu bildirdi.

Araştırmada, her deneğe 70’er soruluk bir test uygulandığı, sözel ve sayısal yeteneğin yanı sıra hafıza ve mantıkla ilgili sorular yöneltildiği de hatırlatıldı.

Araştırmacılar, sonuçlara göre, en akıllı meslek grubu olarak öğretmenlerin öne çıktığını, bu grubun ortalama IQ seviyesinin 104 olarak tesbit edildiğini vurguladılar. Eğlence sektöründe çalışanlarla öğrencilerin ortalama 102 IQ seviyesi tutturduğu testte, inşaat işçilerinin 101 ve çeşitli branşlarda ünlü olan isimlerin de 97 IQ seviyesine kaldığı belirtildi.

Bu arada, aynı test, İngiltere‘nin batısının tüm diğer bölgelerden daha zeki olduğunu, onu ülkenin orta kesiminin izlediğini, Londra’yı da kapsayan güneybatının ise ancak dördüncü gelebildiğini gösterdi.

IQ seviyelerine bilimsel olarak bakıldığında ortalamanın 100 olduğu, 90 ile 110 arasında puan tutturanların ‘‘orta zeká,’’ 110’un üzerindekilerin ise dünya nüfusunun sadece yüzde 25’i oluşturan ‘‘zekiler’ grubunu oluşturduğu kaydedildi. IQ’sü 130’un üzerine çıkanlar ‘‘süper zekálar’’ arasında yer alıyor ve dünya nüfusunun üzde ikisini teşkil ediyorlar.

Göz rengimiz tutmuyor ama sigarada iyiyiz

BBC tarafından yaptırılan araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de, sigara içenlerin içmeyenlere oranla daha zeki olduğunu ortaya koyması. En az sigara kadar ilginç olan bir başka şey de, West Bromwich Albion futbol kulübü taraftarlarının, diğer bütün takım taraftarından daha akıllı çıkması. Buna rağmen, kulübün neden yerinde saydığı sorusunun cevabı ise yok.

Bu arada, solakların, sağ elini kullananlara göre zeká seviyesi açısından küçük de olsa önde göründükleri belirtildi. Asıl üzücü haber ise göz rengi konusunda düğümleniyor: Ne yazık ki, zeká açısından mavi gözlüler, kahverengi gözlülere fark atıyormuş...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!