HABER

48 saat ömrü kalan, hiç tanımadığı 10 yaşındaki çocuğa karaciğerini verdi

Bursa’da yaşayan ve 7 ay önce karaciğer yetmezliğine yol açan Wilson hastalığı teşhisi konulan ve doktorlar tarafından 48 saat ömrü kaldığı belirtilen Emirhan Aydemir’in (10) ailesine acil organ nakli olması gerektiği söylendi. Ailesinin, aile WhatsApp grubunda yaptığı çağrı, kısa sürede elden ele yayıldı ve bir arkadaşı aracılığıyla fabrika işçisi olan Yasemin Fırat’a (23) ulaşıldı. Kısa süre önce ağabeyini trafik kazasında kaybeden Fırat, aldığı kararla hiç tanımadığı Emirhan Aydemir'e karaciğerinin yüzde 35’ini vererek, onu hayata döndürdü.

Amca çocukları olan ve 2012 yılında evlenen Gülşen (34)- Caner Aydemir (36) çiftinin 2013 yılında Emirhan ismini verdikleri çocukları dünyaya geldi.10 yaşına kadar ciddi bir sağlık problemi yaşamayan Emirhan Aydemir, geçen ocak ayında ani kilo kaybı şikayetiyle ailesi tarafından hastaneye götürüldü. Yapılan tetkikler sonrası karaciğer yetmezliği ve karaciğer fonksiyon bozukluğu tanısıyla Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi’ne (BUÜ) yönlendirilen çocuğa, karaciğer, beyin ve diğer hayati organlarda bakır birikmesi sonucu ortaya çıkan ve nadir görülen kalıtsal bir hastalık olan Wilson hastalığı teşhisi konuldu.

ACİL ORGAN NAKLİ KARARI ALINDI

BUÜ Çocuk Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Başarır Özkan, kısa sürede durumu kötüleşen çocuğa acil organ nakli kararı alındığını belirterek, “İlk bir haftalık izlem sürecinde, tetkiklerini yaparken, karaciğer fonksiyonlarının giderek bozulduğunu gördük. Ve çocuğun, yaptığımız tetkikler sonucunda Wilson hastalığı olduğu tanısını kesinleştirdik.

Ancak bu arada çocuğun zaman içinde, yaklaşık ikinci haftada karaciğerden etkilenmeyle oluşan, algısal bilişsel fonksiyonlarında bozulma, yani beyin fonksiyonlarında bozulma başladı. Diğer yandan, paralel olarak sinsi olarak seyreden, kıpırdanma halinde olan böbrek fonksiyon bozuklukları da belirgin hale geldi. Bu nedenle hızla donör aramasını da bir taraftan başlattık. Ama kan grubu uygun bir donör olması gerekiyor nakil yapmak için. Birinci planda da yakın akrabalarından olması gerekiyor. Bulunamadı uygun donör” dedi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler