Asıl hedef ‘uyuyanlar’

Güncelleme Tarihi:

Asıl hedef ‘uyuyanlar’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2002 01:59

Necip Hablemitoğlu suikastının ardından gözler, İran'da eğitildikten sonra Türkiye'de ‘uyuyan’ ajanlara çevrildi. 25 siyasi cinayetin emrinin İran'dan verilmiş olması, şüpheleri yine bu ülkenin üzerine çekti.

HABLEMİTOĞLU suikastı soruşturmasını yürüten polis ve MİT ekibinin üzerinde durduğu olasılıklardan birincisi, yabancı gizli servis tarafından eğitilip Türkiye'ye gönderilmiş olan ve kendilerine ‘‘sleepers (uyuyanlar)’’ denilen gizli servis uzantıları.

İkinci Dünya Savaşı'nda gündeme gelen ‘uyuyan’ ajanlar, bir ülkede uzun yıllar sessizce bekletildikten merkezin talimatı üzerine harekete geçiyorlar. Hablemitoğlu suikastının ardından da gözler, Türkiye'deki siyasi nitelikle 25 eylemin talimatının verildiği İran'a çevrildi.

SAVAMA ŞÜPHESİ

Hablemitoğlu
suikastıyla ilgili olarak DGM savcısı Hakan Kızılarslan'ın başkanlığında oluşturulan soruşturma ekip, gece gündüz durmadan çalışıyor. Yapılan çalışmalarda, Türkiye'de bu zamana kadar gerçekleştirilmiş siyasi cinayetlerin dosyaları da yeniden açılıyor.

Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı suikastlarının, İran gizli servisi SAVAMA tarafından Kum kenti yakınlarında eğitim gören Kudüs Savaşçıları örgütü tarafından işlendiği ortaya çıkarılmıştı. Bunların da dahil olduğu siyasi nitelikli 25 eylemin talimatının İran'dan verildiği belirlenmişti.

Çetin Emeç suikastını ise İslami Hareket Örgütü'nün gerçekleştirdiği belirlenmişti. Emeç suikastine katıldığı gerekçesiyle mahkum olan İrfan Çağrıcı ifadesinde, ‘‘İran'lı ajan Korger Azadi ile Yıldız Parkı'nda buluştuk. Benden işadamı Jak Kamhi'yi öldürmemi istedi. Önerilen parayı az buldum. Bunun üzerine bana, ‘Sen kendini ne sanıyorsun? Türkiye'de bu işi yaptırabileceğim 10 grubum var' dedi’’ ifadesini vermişti.

MİT DEVREYE GİRDİ

Uğur Mumcu
suikastıyla ilgili soruşturma sürdürülürken, Ferhan Özmen ve arkadaşlarıyla birlikte, İran’da 4 ayrı grubun daha Türkiye'ye girdiği ileri sürülmüş, ancak bu gruplara o tarihte ulaşılamamıştı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in suikast soruşturmasıyla yakından ilgilenmesi üzerine devreye giren MİT'in, geçmiş dönemde İran'da eğitim gördükten sonra Türkiye'ye giren gruplar üzerinde önemle durduğu öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!