Erdoğan: Başarmaya mecburuz

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Başarmaya mecburuz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2002 12:02

AKP'nin ilk Meclis grubunda konuşan Recep Tayyip Erdoğan milletvekillerinden iş takipçisi olmamaları, Meclis'te devamlılığı sağlamaları ve bakanlardan taleplerini yazılı yapmalarını istedi. Başarılı olmaya mahkum olduklarını ifade eden Erdoğan, çalışma tempolarına uymayan bürokrasinin de bedel ödeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Allah’a binlerce kez hamd ediyorum. Aziz milletimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Değerli kardeşlerim bugün tarihi bir gün. Bugünün türkiye için AK Parti için çok önemli bir gün olmasının yanında her birimizi içinde herbirimizin bireysel hikayesi açısından da anlamlı bir gün. Aziz milletimizin bütün fertlerine teşekkür ediyorum. Demokratik bir seçimle halkın iradesi tecelli etti. Bu tecelliye de toplumun bütün kesimleri saygı duydu. Bizler de toplumun bu güveni ve saygısına layık olmaya çalışacağız. Zira halkımız uzun ve sancılı yıllardan sonra bize tek başımıza iktidar olma ve tek başımıza bu güzel ülkeyi yönetme imkanı ve mutluluğunu bahşetti. Onlara ne kadar teşekkür etmek azdır. 

MİLLETİMİZİN ARZULARI İÇİN BURADAYIZ

Böyle bir zaman diliminde bulunduğumuz böylesine önemli bir tarihe tanıklık ettiğimiz hatta yeni bir yüzyılın başlangıcında bir ülkenin yeniden imarının aktörleri olmak gurur verici bir imkandır. Bizim bugünü ve bu anı yaşarken unutmamamız gereken bir şey var. Buraya hiçbirimiz babalarımızdan bir miras kalan bir hakkı kullanmak üzere ya da sadece ünvanlarımız nedeniyle gelmedik. Biliyor musunuz? Bizler buraya 363 kişilik AK Parti grubu olarak halkımızını ortaklaşa kaderinin çilesine ortak olma misyonumuzun sonucu olarak geldik.

Haberin Devamı

 

Bu yüce meclis çatısı altında bizlerin burada olmasının tek başına tek bir anlamı yoktur. Çünkü bizler burada sadece ama sadece milletimizin iradesinin tecellisin nedeniyle biraraya gelmiş durumdayız. Bunu sakın unutmayın ve bunu hiçbir şekilde aklınızdan çıkarmayın. Sizler milletvekisiniz. Hatta milletin ta kendisinisiniz. Onun için bu milletin arzularına cevap veremeyenler burada değil.

Sizler milletin kutsal emanetlerini memur edilmiş ve seçilmiş kişilersiniz. Bu vekaletin ve bu emanetin kaderini biliniz. Vekilliğiniz milletimize hayırlı olsun. Verasetimiz açık olsun merhametimiz bol olsun. Cesaretimiz azmimiz sürekli olsun...

HALKINIZI VE HAKKI UNUTMAYIN

Değerli milletvekilleri 363 milletvekili ile 10 kasım günü yaptığımız ilk toplantıda sizlerden bir şey istemiştim. Hangi makam hangi yerde olursanız olun sakın halkınızı unutmayın demiştim.. şimdi sakın hakkı da unutmayın diyorum.

Çünkü biz bu kurtuluş mücadelesinin destanlaştığı efsaneleştiği ve daha sonra da bizim milli marşımız onurumuz gururumuz hale gelen satırlarda saklıyız. O söz, "Hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal".

BAŞARMAYA MAHKUMUZ, BİZİ MİLLET BUNA MAHKUM ETTİ

Şimdi bu hatırlatmadan sonra hemen çalışmak üzere işe koyulun. Biliyorum yoğun bir seçim kampanyasından çıktık. Dinlenmek hepimizin hakkı diye düşünebiliriz. Seçimin yapılmasından bu yana 17 gün geçti bırakın 10 günü bir günü bile üretmeden çalışmadan geçirmek gibi bir lüksümüz yok. Çünkü biz gerçekten çok çalışmaya mecburuz. Çünkü biz halkımız adına ülkemiz adına başarmaya adeta mahkumuz. Bu mahkumiyeti bize bu millet biçti.

Değerli arkadaşlar hatırlayınız. Seçim kampanyamızın ana sloganlarından bir tanesi tek başına iş başına idi. Belki tek başına bir ifade olsa da, kısa bir cümle olarak algılanmış olabilir. Ama bu cümle iki gerçeği anlatıyor. Birincisi tek başına ak parti iktidarı idi. Halkımız üzerine düşeni yaptı. AK Parti'yi tek başına iktidara getirdi. Sloganın ikinci gerçeği ise iş başına söylemi bizi ilgilendirmektedir. Şimdi sıra ve yetki bizdedir. Halkımızın düğümlenmiş bahtını açmak, ülkemizin geleceğini aydanlatmak için iş başına zamanıdır. Biraz sonra milletvekillleri olarak meclisin başkanı seçecek ve fiili olarak iş başına yapacaksınız. Öte yandan 58’inci hükümet kurulmuş ve AK Parti işbaşındadır. 58’inci hükümet lmilletimize hayırlı olsun diyorum.

İŞ TAKİPÇİSİ OLMAYIN BAKANLARDAN İSTEKLERİ YAZILI YAPIN

Bakanlarımızı çok zor zor olduğu kadar da onurlu günler bekliyor. Şimdiden bakanlar kurulumuzla ilgili sizlerden bir ricam olacak. Sizler bakan arkadaşlarımızın çalışmalarını zorlaştırmayın. Tam aksine her birimizi milletimiz adına verimli çalışmalar yapabilmeleri için hükümetimize yardımcı olmak zorundasınız.

Değerli milletvekili arkadaşlarım. Hepimiz şehirlerimizin sorunlarını ileteceksiniz. Ama milletvekilleri ve bakanların ilişkisi sadece kişisel talepleri iletip sonuçlandırmak olmasın. Sakın ha bugüne kadar alışılmış iş takipçiliği parantesi ve anlayışı içerisinde bir göreve bu kadronun içinde hiçbir arkadaşımız adına yapmayacağını biliyorum ama bu tür dedikodulara aracı olmayacaksınız...

Hükümeti takip etme sınırsız tek tek istekleri yerine dayalı olursa, size ulaşmayan istekleri yerine getirmeme haksızlı3ğına sebep olabilirsiniz. İsteklerinizi çok genel ülkenin genel sorunlarının çözümüne odaklı olun. Bize özgü yeni bir model geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu modele göre milletvekillerimiz bakanlardan her türlü istek ve taleplerini yazılı bir hale getirip bir sureti ilgili bakanda, bir sureti de bizde olacak. Bu vesile ile taleplerin sistemli bir şekilde sonuçlanmasına katkıda bulunacaktır.

MECLİS'TE DEVAMLILIĞI SAĞLAYIN

Yeri gelmişken bir şeyin de altını çiziyorum. Meclis olarak yoğun bir gündem var. Milletvekili olarak sizlerden meclis ve komisyon çalışmalarına devamlılık ususunda azami özen ve dikkat göstermenizi istiyorum. Genel kurullarda ak parti sıralarını nasıl boş görmek istemiyorsak biz de boş görmek istemiyoruz. Fevkalade bir durum olmadıkça meclis'teki genel kuruldaki toplantılarda sakın ha meclis sıralarını boş bırakmayalım. Milletimiz bunları ekranda çok dikkatle takip etmektedir. Ona göre bedelini öderiz ödetirler bu da milletin en tabii hakkıdır. Ülke olarak topyekün bu sıkıntılı dönemde bütün kayıplarımızı gidererek büyümeye geçmeliyiz.

Sakın hiçbiriniz ama bunun sorumlusu biz değiliz diye kimse düşünmesin belki dün bunu söylemeye hakkımız vardı ama şimdi yokr. Çünkü bizler yasama ve yürütme olarak sorumluluk yerindeyiz hizmet yerindeyiz. Milletimize tahahhütlerimizin hiçbiri yerde kalmamalıdır. Ne açlığı ne işsizliği başkalarına yüklemeye ne de enkaz devraldık diye kendimizi avutmaya hakkımız yoktur. Nasıl bir Türkiye devraldığımızı halkımız biliyor.

Halkımız bunlardan kurtulmak için ülkemiz kaostan kurtulması için ekonomik krizden kurtulmak için oy kullandı. Bu kararlılığı sizlerde partimizde gördü. Öyleyse bizlere düşen hiçbir tereddüde düşmeden halkımızın beklenti ve taleplerine cevap vermektir. Bu süreç de başlamıştır.

MİLLETVEKİLLİĞİ EL KALDIRMA SİSTEMİ DEĞİL

Türkiyenin yıllardır beklediği en güçlü hükümeti kurduk. 1950’den sonra en kalabalık Meclis gurubunu ve kabineyi kurduk. Meclis’deki diğer grup salonlarına sığıamadığımız için bu senato dönemi salondayız. Ama bugüç kimsenin başını döndürmesin. Aksine sorumluluğumuzun gücünü hatırlatsın. Tek tek hepimiz değerliyiz kuşkusuz. Ama asıl gücümüzün birlikteliğimiz olduğunu unutmayın. Bu nedenle grubun ne kadar önemli olduğunu bilin ve grubun gücünü zayıflatacak bir duruma düşmeyin. Bakınız ben geçen yıl ak partinin ilk toplantısında o günkü değerli arkadaşlarımıza milletvekilleri el kaldırma sistemi değildir demiştim. Yine aynı şeyleri söylüyorum. Bireyselliği gelişmemiş kendine saygı duymayan duyamayan grupların hiç bir kıymeti harbiyesi olmadığına inanıyorum. Ancak grup dayanışma ve birlikteliğine ve fikir üretme sürecine mani olmamalıdır. Bu nedenle sizlerden özenle rica ediyorum. Eğer grubumuzun ne kadar saygın tutarsanız, daha fazla saygı ve sevgi göreceksiniz. 

Çünkü sizin her başarı her olumlu iş genel başkanı olduğum AK Parti'nin başarısı olacaktır.

Haberin Devamı

 

BÜROKRASİ AYAK BAĞI OLMASIN YOKSA BEDELİNİ ÖDER 

Biliyorsunu AK Parti iktidarının 1 ay 3 ay ve 1 yıllık acil eylem planını açıkladık. Çünkü başta ben olmak üzere hepimiz seçim kampanyamız sürecinde halkımıza vaadde bulunduk. Onun için seçim meydanlarında söylediğimizi sadece propoganda için değil halkımız yakından takip etsin, bu plan medya ve kamuoyundan çok çeşitli tepkiler aldı. Ama kimi çevrelerde açıkladığımız acil eylem planını gerçekçi bulmayanlar da oldu. Uzun yıllar üretimden uzak kalanların tepkilerinin anlaşılır nedenleri vardır. Tereddütler oluşturmaya alışkın bürokraside hiçzbir kurum kurum hiçbir birim hükümetimizin ufkunu daraltma çabasına girmemelidir.

Bizim 6 ayda gerçekleştirmeyi ilan ettiğimi hedeflerin gerçekleşmeyeceğgi 10 yılda iddia edenler var. Bunlar yapacaklarımızın sadece bir kısmıdır. Bunlar henüz iktidarı devralmadan tespit edebildiğimiz şeylerdir. Bizim yaptıklarımıza ve yapacaklarımıza yetişemeyeceklerdir. Kesinlikle inanıyorum ki iktidarımızda türkiye büyük bir atılım yapacak. Başkalarının 10 yılda yapabileceklerini bir iki yılda gerçekleştirecektir.

Sizlerin de aynı düşünceyi paylaştığını ve coşkuyu duyduğuna inanıyorum. Bir de burada milletimizin huzurunda bürokrasiye seslenmek istiyorum... Bizi iyi takip edin hızımıza muhakkak yetişin. Artık bundan sonra alışılmışın dışında bir dönem başlayacaktır. Çünkü bu bizim ortak kaderimizdir. Siyasi kadrosuyla bürokrasisiyle gece gündüz demeden çalışmalıyız. Onun için bürokrasi üzerinde dolaşan kara bulutları def etmelidir. Eğer bize ayak bağı olacaklarsa...Kurusa bakmasınlar o zaman da bedelini öderler.

BİZİ TAKİP EDİN


Erdoğan, bir süre önce basın mensuplarına ve halka bir çağrıda bulunarak tüm açıklama metinlerini almalarını ve istidar olarak yaptıklarının çetelesinin tutulmasını istediğini belirterek, AKP milletvekillerinin yasama görevinin yanısıra iki görevinden birinin de yürütmeyi denetleme olduğunu hatırlattı. Erdoğan, milletvekillerinden iktidar muhalefet ayrımını kaldırarak Hükümet'i aktif olarak denetlemelerini istedi. Erdoğan "Bu denetlemeyi muhalefet partileri yapar anlaylışı tarihe karışmalı. Bu anlayış AKP iktidarının ilk gününde tarihe gömülmüştür. Bunu böyle bilelim" dedi.


BAKANLARA: TEŞRİFATI KISA TUTUN


Erdoğan, bakanlara da seslenerek tebrik ve teşrifatı şölene dönüştürmeden bir an önce bitirmelerini ve esas şölenin halka verilen sözlerin ve acil eylem planının hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

Erdoğan şöyle konuştu:


"Bir kez daha hatırlatıyorum. Sizler milletin vekillerisiniz. Milletin önünü açan yasalar çıkaracaksınız milletin hakkını sorumak için yasa çıkarıp halkın çıkarlarını koruyacaksınız. Milletin verdiği bu vekalete hiçbir Ak Partilinin sırtını dönmeyeceğini biliyorum. Milletin vefa duygusunu karşılıksız bırakmayacasınız. Mevzuat kirliliğini düzeltmek bu parlamentonun ve bizim asli görevlerimiziden biri olacaktır."


YASAĞIMI KALDIRIN İMASI


Erdoğan, Türkiye'nin pek alışık olmadığı bir siyasi modelle ve fiili durumla karşı karşıya olduğunu belirterek iktidar partisinin genel başkanı ile başbakanın farklı olduğunu ve bunun bir çelişi gibi gösterildiğini söyledi.

Erdoğan bunun bir çelişki olduğunu doğrulayarak "Evet çelişkidir ama bunun sorumlsu Ak Parti değil, Türkiye'yi bugüne kadar yönetmiş yasakçı zihniyetin çelişkisidir" dedi.

Erdoğan, milletvekillerinin bir görevinin de bu yasakçı zihniyetten ve bu tür çelişkilerden kurtarmak olduğunu ifade ederek "Bbu çelişkinin hükümet etmekte sorun yaratacağı ve ikibaşlılık yaratacağı imalarında bulunanlardar hala bizi tanıyamadı. Onlar hala eski siyasi argümanlara göre düşünüyor" dedi.

 

Erdoğan, yasaklı olmasına rağmen halkın gönlündeki yerini bulduğunu ve bundan dolayı memnun olduğunu belirtti. Erdoğan "Halkımızın bu konuda ortaya koyduğu iradeye en çok Hükümet'in saygı göstereceğine ve yerine getireceğine inanıyorum" diyerek hem Hükümet'e hem de milletvekillerine dolaylı yoldan yasağının kaldırılması çağrısı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!