Van'da '19'uncu Yüzyıl Kentsel Fotoğrafı' konulu söyleşi düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Vanda  19uncu Yüzyıl Kentsel Fotoğrafı konulu söyleşi düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2017 16:49

Van'da '19'uncu Yüzyıl Kentsel Fotoğrafı' konulu söyleşi düzenlendi

Haberin Devamı

Arif KARAKAŞ/VAN, (DHA) - VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından '19'uncu yüzyılda  Van'ın Kentsel Fotoğrafı' konulu bir söyleşi düzenlendi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde düzenlenen söyleşiye,  Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Prof. Dr. Zeki Taştan, Van Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr Zeki Duman, Doç. Dr. Erkan Konyar ile Doç Dr. Suat Parin ve üniversite öğrencileri katıldı.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, Van'ın 7 bin yıllık bir geçmie sahip bir kent olduğunu belirten Doç. Dr. Konyar: "Bizde zararlı bakteriler gibiyiz. İnsanlar sürekli o dokuya zarar veren unsurlar. Eski Van'ın talihsizliği, belki şansı yüzyılın başında terk edilmiş olması. Terk edilmiş olmak aslında kentsel süreçte yeni kent oluşumlarında o eski kentsel dokuya zarar vermememize neden oldu. En azından bu şekilde 12-13. yüzyıldan 19. yüzyıla uzanan süreçte bir kentin hikayesini okuyabiliyoruz. Bu aslında Anadolu'da çok az kente  nasip olmuş bir durumdur.  İstanbul örneğinden yola çıkarsak o eski dokudan çok az şey bulabilirsiniz. Belki Van  kenti şu anda eski  Van üzerinde yükselmiş olsaydı eski  Van'a dair çok az şey bize ulaşmış olurdu. Bu bağlamda Van'ın 7 bin yıllık kent tarihi bir çok kente nasip olmaz. Bunun maddi kültür varlıklarını mutlaka gezin."dedi.

Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç Dr. Suat Parin, ise,Van'ın tarihi geçmişine değinerek,"Nasıl bir kentte yaşıyoruz, nasıl bir kentte yaşamaya devam edeceğiz sorularının cevabını kentin biraz geçmişini irdelemekle bulabiliriz. Bölümdeki arkadaşlar ve öğrencilerle Van kent söyleşileri adı altında bir etkinlik düzenlenliyoruz. Bununla beraber 8 tane daha söyleşimiz var. Kendi alanında Van üzerine çalışmalar yapan hocalarımız ile bunları sürdürmeye devam edeceğiz. Bu projeyi destekleyen Bilimsel Araştırmalar Projeleri Başkanlığına ve bu işin mutfağında çalışan Sosyoloji topluluğu öğrencilerine tek tek teşekkür ediyorum."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!