Vali Kamçı: 5 yılda 50 ÇED raporu hazırlandı

Güncelleme Tarihi:

Vali Kamçı: 5 yılda 50 ÇED raporu hazırlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 15:58

Vali Kamçı: 5 yılda 50 ÇED raporu hazırlandı

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - VALİ Süleyman Kamçı, Kayseri'de çevrenin ve ekonojik dengenin korunması için birçok çalışma yapıldığını belirterek, ''Bu kapsamda DSİ Bölge Müdürlüğümüz, imar projeleri öncesinde Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlamaktadır. 2012- 2017 yılları arasında yapılan çalışmalarda baraj, gölet, sulama, içme suyu projeleri ve malzeme ocakları için 50 Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) hazırlanmıştır'' dedi.
Vali Süleyman Kamçı, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) 15 Temmuz Yerleşkesi Konferans Salonunda düzenlenen 'Ekoloji 2017 Uluslararası Sempozyumu’na katıldı. Sempozyuma ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nusret Yıldız, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Yaman ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve davetliler katıldı. Kamçı burada yaptığı konuşmada, kentte ekolojiyi korumaya yönelik ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli çalışmaların titizlikle yerine getirildiğini belirtti. Vali Kamçı, insanlık tarihinin her döneminde insanın yaşadığı çevreye zarar verdiğini, 19'uncu yüzyılda gerçekleşen Sanayi Devrimi ile çevre kirliliği boyut değiştirerek küresel bir sorun olarak gündeme gelmeye başladığını söyledi. Bu süreçte, hızla gelişen kontrolsüz sanayi ve artan nüfusun oluşturduğu aşırı tüketimin, doğal kaynakların hızla ve kontrolsüz şekilde tüketilmesine yol açtığını kaydetti.
TARIMSAL İLAÇ KULLANIMI VE ÇARPIK KENTLEŞME
Sanayi ve şehir atıklarının, yoğun tarımsal ilaç kullanımı, çarpık kentleşme, ekosistem bileşenlerini yoğun tahribatına neden olurken, doğal kaynakların aşırı tüketimi biyolojik zenginliklerin hızla yok olmasına ve ağır çevre kirliliğine yol açtığını vurgulayan Vali Kamçı, şöyle devam etti:
“Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre, bir milyarı aşkın insan hava kirliliğinin doğrudan tehdidi altındadır. Ülkemizde de çevrenin korunmasına yönelik gerekli mevzuatlar ve düzenlemeler yapılmıştır. İlimizde ekolojiyi korumaya yönelik ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından gerekli çalışmalar titizlikle yerine getirilmektedir. Bu kapsamda DSİ Bölge Müdürlüğümüz, imar projeleri öncesinde Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu hazırlamaktadır. Ayrıca baraj, gölet, sulama ve içme suyu projeleri inşaatlarında kullanılmak üzere malzeme ocaklarını çevreye zarar vermeyecek şekilde belirlemektedir. Bütün bu çalışmalar, ekolojik dengenin korunması adına yapılmaktadır. İlimizde 2012- 2017 yılları arasında yapılan çalışmalarda baraj, gölet, sulama, içme suyu projeleri ve malzeme ocakları için 50 Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) hazırlanmıştır. Bu kapsamda yapılacak olan işlerde, ÇED Raporu tamamlanmadan ihalelere çıkılmamaktadır. Orman varlığımızın artırılmasına yönelik olarak da İlimizde önemli çalışmalar yürütüyoruz.”
Bu yıl 1 milyon 700 bin fidan üretmeyi hedeflediklerini ifade eden Vali Kamçı, “Şüphesiz, çevre ile ilgili sorumluluklarımızı yerine getirmek, gelecek kuşaklara yaşanabilir, güzel ve temiz bir dünya bırakmak devletimizin ve vatandaşlarımızın en önemli görevlerindendir” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız da, sempozyuma birçok ülkeden 600’ün üzerinde araştırmacının katıldığını ifade ederek, bu araştırmacılarla bahsi geçen sorunlara çözüm aramak üzere bir araya geldiklerini belirtti. Konuşmaların ardından Vali Kamçı, dünyadaki ekolojik sorunlarla ilgili sunum yapan Dr. Matthew O’Hare çalışmalarından ötürü plaket verdi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!