Vali Çakır: Üç milyon doları bulamadık

Güncelleme Tarihi:

Vali Çakır: Üç milyon doları bulamadık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Vali Erol Çakır, İstanbul'u olası bir deprem sırasında doğalgaz patlaması, yangın gibi felaketlerden koruyacak sistem için gereken 3 milyon doları bulamadıklarını açıkladı.

Çakır'ın itirafı TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı ‘‘Deprem Raporu’’nda yer aldı. Çakır, raporda şöyle dedi:

‘‘Depremlerin ne zaman olacağının bilinmesi mümkün değil. Ancak ilk deprem dalgası ile yıkıcı dalgalar arasında 8 saniyelik bir süre bulunuyor. Bu süre de elektrik, doğalgaz ve atom reaktörü gibi hassas bazı sistemlerin devredışı bırakılmasına olanak sağlamaya yetecektir. Bu proje için gerekli 3 milyon dolarlık kaynağı ise henüz temin edemedik.’’

Ucuz kredi verilsin

Vali Çakır, İstanbul'da 2 milyon 400 bin konutun bulunduğunu, 700 bin binanın kaçak ve denetimsiz olduğunu açıkladı. Bütün binaların depreme dayanıklı hale getirilmesinin maliyetinin çok büyük olduğunu, kaynak bulunsa bile bunun çok uzun süreceğini belirtti:

‘‘Valilik olarak öncelikle 700 okul ile 10 bin kamu binasının incelenip depreme dayanıklı hale getirilmesini planlıyoruz. Ancak, şahıslara ve özel kesime ait yapılara ilişkin iyileştirme çalışmalarının bizzat kendileri tarafından yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla beraber, iyileştirme çalışmalarını kendi imkanlarıyla yapamayacak olanlara devletin ucuz kredi sağlaması isabetli olacaktır.’’

Çakır, imar disiplininin yer seçiminden başlayarak ciddi bir şekilde denetlenmesini ve asla müsamaha gösterilmemesini, imar mevzuatında denetimi etkili kılıcak yasal düzenlemelerin kısa sürede yapılmasını istedi. Çakır, toplumun artık deprem olgusuyla iç içe yaşamayı öğrenmesi, bu nedenle ilkokuldan başlayarak deprem konusunda temel eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!