Vali Bilgin: Alpullu Şeker Fabrikası 200 milyonluk yatırımla yenileniyor

Güncelleme Tarihi:

Vali Bilgin: Alpullu Şeker Fabrikası 200 milyonluk yatırımla yenileniyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2018 14:47

Vali Bilgin: Alpullu Şeker Fabrikası 200 milyonluk yatırımla yenileniyor

Haberin Devamı

BABAESKİ(Kırklareli),(DHA)-KIRKLARELİ Valisi Osman Bilgin, geçtiğimiz ay özelleştirilen Alpullu Şeker Fabrikası'nın  kapatılacağı iddialarının doğru olmadığını belirterek, 200 milyon liralık yatırımla yenilendiğini söyledi.

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, beraberinde İl Emniyet Müdürü Erkin Adalar, İl Jandarma Komutanı Albay Kadir Oğuz ile birlikte Babaeski ilçesini ziyaret ederek, çeşitli görüşmelerde bulundu. Daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelen Vali Bilgin, geçen ay özelleştirilen Alpulu Şeker Fabrikası'ndaki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Fabrikanın Mustafa Kemal Atatürk'ün kurdurduğu ilk fabrikalardan olduğunun altına çizen Bilgin, şöyle dedi:

"Bu sanayi kuruluş özelleştirildi. Yalnız özelleştirilmesi kapsamında tam olarak teslimatı ile ilgili Kasım ayının başında teslimat yapılacak. Alpullu Şeker Fabrikası'nı satın alan şirket yetkilileri ile biz görüştük. Bu şirket biliyorsunuz şeker fabrikaları yok kapatılıyor, diye kamuoyunda bazı açıklamalar yapıldı. Bunların doğru olmadığını tam tersine ben sizlere ilin Valisi olarak sizlere söylemek istiyorum. Bu konuda da Tarım Müdürlüğü'ne bu toplantı vasıtasıyla da talimat veriyorum. İlçe Kaymakamlarımıza da ayni şekilde. Bu civarda üretilen şeker pancarının miktarının 30 bin ton olduğunu belirtmek isterim. 30 bin ton ise fabrikanın asıl kapasitesi olan 300 bin tonun yüzde 10'una tekabül ediyor. Dolayısıyla ilçe kaymakamlıkları, belediye başkanlıkları, Lüleburgaz, Kırklareli ve diğer ilçelerin, tarım müdürlükleri, hep beraber el ele vererek, vatandaşımızın pancar üretimini arttırması gerekiyor. Bunun 300 bin tona çıkması gerekiyor ve vatandaş pancar üretimini artırarak, fabrikada şuan da 200 milyon dolar yeni yatırım ile yenileniyor. Fabrika sahipleri ile de görüştük, bunlar kesinlikle en kısa sürede üretime geçip, burada şeker fabrikasını çalıştırmak istiyorlar. Şeker Fabrikası çalıştığı anda da burada ziraatla uğraşan kesim açısından, hem hayvancılıkla uğraşan kesim açısından hem de vatandaşlarımızın açısından, hem de ülkemizin Trakya bölgesinde en son şeker fabrikasıdır bu yani son noktadır."

Alpullu Şeker Fabrikası'nın kapatılıyor algısının doğru olmadığını anlatan Vali Osman Bilgin, "Tam tersine yeni yapılacak bir yatırım ile 200 milyonluk bir yatırım ile fabrikayı alan arkadaşların da özellikle üretime en kısa sürede tabii bu yıl üretim açısından geçti. Ama gelecek yıl bu 300 bin tona ziraat odalarının, buradaki sivil toplum kuruluşlarının, pancar kooperatiflerinin diğer arkadaşlarında mutlaka elini taşın altına koyması gerekiyor. Yani bu ayni zamanda vatandaşlık görevidir. Çünkü bizler madem bu şeker fabrikası 1926 yılında kuruldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti kuran ve bu değere değer katan bir ulu öndere değer verebiliyorsak ve burada da; lafa geldiğinde fabrikalar kapanıyor, özelleştirmeler bizi bitirecek deyip  üretim yapmıyorsak, bu da ayrı bir sorgulanması gereken bir durumdur diye düşünüyorum. O nedenle benim mutlaka ve mutlaka vatandaşlarımdan istediğim üretim kapasitesinin, tarımla ilgili burada şeker pancarı ile ilgili arttırılması gerekiyor. Tarım Müdürlüklerinin köy, köy pancar üreticileri ile toplantı yapması gerekiyor. Planlamalar yapılması gerekiyor. Bunun hem şeker fabrikasının çalışması, hem üreticilerin şeker pancarı ekmesi, hem şeker pancarı küspesinden hayvancılık faaliyetlerinin yapılması, hem de istihdamı artırıcı ve vatandaşların şeker fabrikası kapanıyor algısının da ortadan kalkması açısından önem arz ettiğinin düşünüyorum. Netice itibari ile bölge halkı ile birlikte el ele vererek buradaki pancar üretimi ile ilgili neler yapılması gerekiyor. Eğer aksayan yönlerde varsa bizlerde işin içine girerek bu faaliyeti yürütmeliyiz. Yani kısaca basın mensuplarımıza bunu belirtmek istiyorum. Bu şeker fabrikası en kısa sürede tadilatları yapılarak açılacak ama açılma ile bu iş bitmiyor, çünkü pancar üretmemiz gerekiyor. Pancar üretecek olanlarda buradaki vatandaşlarımız" dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!