Uzun: İhraç edilen gemilerin yüzde 70'i Yalova'da üretildi

Güncelleme Tarihi:

Uzun: İhraç edilen gemilerin yüzde 70i Yalovada üretildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2017 16:37

Uzun: İhraç edilen gemilerin yüzde 70'i Yalova'da üretildi

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA’da Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, kentte faaliyet gösteren tersanelerin Türkiye’nin bu sektördeki ihracatının yüzde 70’ini gerçekleştirdiğini söyledi. 



Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı, Altınova ilçesine bağlı Tavşanlı beldesinde bulunan Elegance Resort Hotel'de yapıldı. Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, kurulun açılış konuşmasını yaptı.



Uzun, bölgede taahhüt ettikleri yatırım tutarının 162 milyon dolar olduğunu fakat bugüne kadar 500 milyon doların üzerinde yatırım yaptıklarını söyledi. Taahhüt ettikleri istihdamın 4 bin kişi olduğunu hatırlatan Uzun, “2016 yılı istihdam ortalamamız 11 bin 737 kişiye ulaşmıştır. Bu da bölgemiz için kıvanç verici bir durumdur. Şubat 2017 ayı itibariyle bölgemizde çalışan sayımız 12 bin 541 kişiyi bulmuştur. Bu sayı beyaz yakalılar, idari ve mali işlerde çalışan arkadaşlar dahil değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle son birkaç ay içinde bütün iş alemine tavsiye ettiği yüzde 1 çalışanlarının sayısının artırılması yönündeki önerileri, emirleri, bizim tarafımızdan 2017’nin ilk 7 ayında 777 kişi artarak yüzde 6,7, yani takriben yüzde 7 civarında çalışan sayımızı artırmış bulunmaktayız. Bu da önerilen rakamın baya üzerinde olduğu için mutluyuz” şeklinde konuştu.







SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ







Birçok sosyal sorumluluk projesine katkılarının devam ettiğini söyleyen Uzun, “İnşaatı tamamlandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığımıza teslim edilen Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi 2013-2014 yıllarında ilk mezunlarını vermiştir. Yine Altınova Devlet Hastanesi Sağlık Bakanlığımıza teslim edilmiştir. Donanımı bakanlığımız tarafından icra edilmektedir. O da bölgemize güzel bir hizmet olarak sunulmuştur. Yan sanayi birinci etap iş yerlerimiz tamamlanmış elimizde bulunan ikinci etap yan sanayi alanımız da değerlendirilmek üzere çalışmalarımız sürmektedir. Şubat 2017 ayı itibariyle bölgemizde çalışan sayımız 12 bin 541 kişiyi bulmuştur. Bu sayı beyaz yakalılar, idari ve mali işlerde çalışan arkadaşlar dahil değildir” dedi.







304 GEMİ ÜRETİLDİ 







Uzun, 2008-2016 yılları arasındaki inşa edilen gemi sayısının 304 olduğunu belirtti. 2016 yılı sonuna kadar inşa edilen gemilerin tonajının 446 bin grostona ulaştığını kaydeden Uzun, “Bunun yanı sıra bakım onarım için 2 bin 534 gemi ve deniz aracı bölgemizde bulunmuş, bakımları, tamirleri yapılmıştır. Bunların tonajı da 2 milyon 400 bin grostondur” ” İfadesini kullandı.



Uzun, Yavuz Sultan Selim Köprüsü tabliyeleri gibi sektörün dışında da çalışmaların Yalova’da yapıldığını belirtti. İhracat rakamları hakkında da bilgi veren Uzun, İstanbul’un ihracat rakamlarının geçen sene düşerken bunun aksine Yalova’nın yükseldiğini söyledi. İstanbul ve Yalova’nın Türkiye’nin gemi ihracatının yüzde 90,21’ini karşıladığını belirterek, şöyle konuştu:



“2016’da İstanbul’un ihracat yüzdesi yüzde 21.61 oranında düşerken Yalova ihracat yüzdesi yüzde 47,77 oranında artmıştır. 2016’da 972 milyon 177 bin dolarlık ihracat yapılmış, bunun 330 milyon dolarlık kısmı Yalova Altınova’da gerçekleşmiştir. Aslında bu rakam daha da büyüktür ama bazı şirketlerimizin merkezi İstanbul’da olduğu için oranın kayıtlarına ihracat oranı rakamları girmektedir. Bu sadece 2 tersanenin verileridir. Aslında ihracat edilen gemilerimizin yüzde 70’i Yalova’da üretilmiştir. Türkiye’den yurtdışına gönderdiğimiz, sattığımız gemilerin yüzde 70’i Yalova bölgemizde inşa edilmiştir. Bölgemiz olarak, bizler olarak, sektör olarak çok fazla çalışmamız gerekmektedir ve çalışacağız da. Bu rakamları bölgemiz yüzde 25-30 doluluk oranıyla temin etmektedir. Yani, yüzde 100’ü yakalamak mümkün değildir ama yüzde 80-85’ler rakamlarına çıktığımızda fark edersiniz ki bu rakamlarımız çok daha büyük olacak ve bölgemiz için çok daha büyük gelişme sağlayacaktır.”



Uzun, gerçekleştirilen Genel Kurulda yeniden başkanlığa seçildi. Genel Kurul’a, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral ve İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel de katıldı.

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!