Uzmandan deprem uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Uzmandan deprem uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2017 09:52

Uzmandan deprem uyarısı

Haberin Devamı

MANİSA'nın Salihli ilçesinde düzenlenen panele katılan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kent genelindeki diri fayların gelecekte 7 büyüklüğünde bir depreme neden olabileceğini öne sürdü.

DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Salihli Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası işbirliği ile düzenlenen 'Salihli'nin Depremselliği Zemin Problemleri ve Zemin İyileştirmenin Önemi' konulu panel öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Manisa'da diri fay hatları olduğunu ve bu fay hatlarının uzunluğunun 60 kilometreye kadar ulaştığını belirten Sözbilir "Örneğin 1845 yılında Manisa'da can ve mal kaybına yol açan ve Manisa'yı ciddi anlamda etkileyen bir deprem yaşandı. Bunun yanı sıra 1969 yılında Alaşehir depreminde de 50'ye yakın insanımız yaşamını yitirdi. Ciddi mal kayıpları oluştu. Dolayısıyla Manisa'da ciddi anlamda diri fay hatlarımız var. Bu fay hatlarımızın uzunluğu 50 ile 60 kilometre arasında değişiyor" dedi. Yakın zamanda gerek Selendi, gerekse Saruhanlı ve Şehzadeler ilçelerinde 5 büyüklüğüne ulaşan depremlerin meydana geldiğini hatırlatan Sözbilir, "Bu depremleri bahsettiğimiz diri fay hatları ve buna bağlı kolları üretti. Bunlar olağan depremlerdir. Bununla birlikte gelecekte de 7 büyüklüğünde bir deprem olması bekleniyor" diye konuştu.

BAZI FAY HATLARI KENT MERKEZLERİNDEN GEÇİYOR

Sözbilir, bölge genelinde Alaşehir, Sarıgöl, Salihli, Killik ve Akçapınar faylarının mevcut olduğunu açıkladı. Salihli ve Manisa fayının ise kent merkezlerinden geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu fayların üzerinde de çok sayıda yapı mevcut.  Olası bir depremde bu fay hatlarının üzerinde bulunan yapıların zarar görme olasılığı yüksek. Dolayısıyla öncelikli yapılması gerekenler arasında bu fayların kent ölçeğinde 1/1000 ölçekli imar haritalarında, haritalanması gerekiyor. Bu faylar nereden geçiyor, hangi yapının neresinde yer alıyor bunların bilimsel verilerle ortaya konması gerekir" dedi.

Ekrem ÇAĞLAR /SALİHLİ (Manisa), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!