Uzmalardan hastalara sıcak uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Uzmalardan hastalara sıcak uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 11:39

Uzmalardan hastalara sıcak uyarısı

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Finike Devlet Hastanesi'nde görevli kardiyoloji uzmanı Dr. Erdal Durmuş, yaz aylarında kalp sağlığının korunmasına dikkat çekti.

Hava sıcaklığının aşırı artış göstermesi üzerine uzmanlar kalp sağlığı konusunda uyardı. Dr. Erdal Durmuş, yüksek nemin kalp hastalıkları açısından risk oluşturduğunu belirtti. Kalp hastalığı bulunan kişilerin yaz aylarında daha dikkatli olması gerektiğini vurgu yapan Dr. Erdal Durmuş, "Yaz mevsimi ile birlikte vücudun sıcağa karşı aldığı en etkili yöntem terlemedir. Nemli deriden su buharlaşırken ciltte de soğuma başlar. Doğal olarak bu durumda sıvı ve elektrolit özellikle tuz ve mineraller kaybedilir. Ancak terlemenin faydası yanında sıvı ve elektrolit kaybına yol açması nedeniyle, kanın yoğunlaşmasına neden olarak kalp krizi riski artmaktadır. Bunu önlemek için özellikle kalp hastası olan kişilerin bol sıvı alarak sıcak havaların zararlı etkilerinden korunmaları çok önemlidir" dedi.

SU İHTİYACI DENGELENMEZSE KALP YETERSİZLİĞİ OLUŞABİLİR

Dr. Erdal Durmuş, terlemenin oluşabilmesi için kan akımının cildi besleyen damarlara yönlendirilmesi, cilt damarlarında genişleme olması gerektiğini söyledi. Bu durumun kalp, beyin ve böbrek gibi hayati organlara kan akışını azalttığını aktaran Dr. Durmuş, "Sonuç olarak; yeterli sıvı alınmadığı takdirde böbrek ve kalp fonksiyonlarında bozulma meydana gelebilmekte" dedi.

KALP HASTALARININ İLAÇLARI YENİDEN DÜZENLENMELİ

Hipertansiyonu bulunan ve idrar söktürücü ilaçlar kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı almasının önemine işaret eden Dr. Durmuş, aksi takdirde ani tansiyon düşmesi, böbrek fonksiyonlarında bozulmaların ortaya çıkabileceğine değindi. Dr. Erdal Durmuş, yüksek tansiyonu bulunan hastaların yaz aylarında herhangi bir sorun yaşamaması için ilaç miktarını yeniden ayarlanması gerektiğini söyledi.

SICAKTAN ETKİLENMEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Dr. Erdal Durmuş, sıcak havalardan korunmak için de şu önerilerde bulundu.

"Açık renkli, rahat ve bol, terlemeyi artırmayan kumaştan yapılmış giysiler tercih edilmeli, ağır ve yağlı yemeklerden kaçınıp, az ve sık aralıklarla, sebze ve meyveden zengin beslenmeye, 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterilmeli. Kontrolsüz maden suyu ve soda tüketimi tansiyonu yükselteceği gibi, kalp yetmezliği bulgularının da ortaya çıkmasına ya da daha ağırlaşmasına neden olabilir, tüketimine dikkat edilmeli. Güneşin dik olduğu saatlerde dışarıda bulunulmamalı. Tuz tüketimine dikkat edilmeli. Denize, sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girilmeli. Çocuklar ve bebekler park edilmiş araçlarda kesinlikle yalnız bırakılmamalı. Alkol tüketiminden uzak durulmalı, güneş altında kesinlikle alkol alınmamalıdır."

FOTOĞRAFLI

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!