Uşak'ta tarım topraklarının korunması için pedal bastılar

Güncelleme Tarihi:

Uşakta tarım topraklarının korunması için pedal bastılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 15:59

Uşak'ta tarım topraklarının korunması için pedal bastılar

Haberin Devamı

TÜRKİYE Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Uşak Şubesi üyeleri, tarım topraklarının korunması gerektiğini dile getirmek için bisiklet turu düzenledi.

TEMA üyeleri, tarım alanlarına kömürlü termik santrallerin kurulmaması, termik santrallerin çiftçinin suyuna ve toprağına ortak olmaması, hava, su ve gıdaların kirlenmemesi için bisiklet turu düzenledi. Grup Uşak Atapark'tan, belediye hizmet binası önüne kadar pedal bastı. TEMA Uşak Şube Başkanı Doç. Dr. Barış Metin, suya, yeterli ve sağlıklı gıdaya erişim için verimli tarım alanlarına ihtiyaç olduğunu söyleyerek, "Trakya, Konya Kapalı Havzası, Ereğli Karaman Ovaları ve Çanakkale gibi önemli tarım bölgelerine kömür ocakları ve termik santraller planlanıyor. Oysaki kömür toprağı, suyu ve tarım alanlarını üzer. Kömür madenciliği için hektarlarca tarım alanı kazılır, kömürlü termik santrallerden çıkan kirli, zehirli emisyonlar toprağın sağlığını bozar, toprakta yaşayan canlılara zarar verir. Termiklerden çıkan kül, meyve, sebzeleri kaplar, zehirler, kurutur. Kömür çıkarılırken, kömürün su ve hava ile teması asit oluşturur. Asidik hale gelen su, ulaştığı diğer su kaynaklarını da kirletir. Termik santraller, sistemlerini soğutmak için su kullanır. Çiftçinin sulama için kullandığı dere, göl, gölet, yer altı sularına ortak olur. Kömür madenciliği tarım alanlarını, binlerce yılda oluşan verimli toprakları yok eder, termiklerden çıkan hava kirliliği toprağın sağlığını bozar, üretimi ve verimi azaltır. Kömür toprağı kirletir, suyu tüketir. Gelecekte su sorunu, yeterli ve sağlıklı gıdaya erişim sorunu yaşamamamız için tarım alanlarımıza sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

Tarım alanlarının maden, enerji, turizm ve kentleşme gibi nedenlerle kaybedildiğini belirten TEMA Uşak Şube Başkanı Doç Dr. Barış Metin, "Tarım alanlarımızın tarım dışı kullanımına ilişkin izin ve onay yetkisi İl Toprak Koruma Kurullarına ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na aittir. Toprak koruma kurullarının ve bakanlığın tarım alanlarına yapılması planlanan kömürlü termik santraller ve maden ocakları süreçlerine müdahil olmasını ve tarım topraklarımızı korumasını talep ediyoruz. Tarım alanlarına kömürlü termik santraller yapılmasını, termik santrallerin çiftçinin suyuna ve toprağına ortak olmasını, havamızın, suyumuzun ve gıdamızın kirlenmesini istemiyoruz. İsteğimiz, soframızda sağlıklı gıda tüketmek, tarım alanlarımızın verimliliğini, çiftçimizi ve toprağını korumak, enerji verimliliği ve tasarrufun ayrıca doğa dostu yenilenebilir enerjinin önceliklendirilmesini istiyoruz" dedi.

Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!