Üretici, yağmur bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Üretici, yağmur bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2016 12:04

Üretici, yağmur bekliyor

Haberin Devamı

ADANA'da Seyhan Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, uzun süre yağış düşmeyen kentte buğday üreticisinin zor günler geçirdiğini, bunun rekoltede düşüşe neden olabileceğini söyledi.
Çukurova'da geçen yıla göre buğday ekim alanın yüzde 10 azaldığını belirten İncefikir, önümüzdeki 15-20 gün içinde yeniden yeniden ve tüm bölgede yağış olmaması durumunda üreticinin tekrar ekim yapmak zorunda kalabileceğini kaydetti.
Türkiye'nin 20 milyon ton olan buğday üretiminin yüzde 7'sinin Çukurova Bölgesi'nden karşılandığını belirten İncefikir, "Tarlasını eken üretici yağmur bekliyor. Buğday rekoltesinin beklenen düzeyde olması için yağışların yeterli ve aynı zamanda düzenlilik arz etmesi önemli. Bölgemizde yağış almayan yerlerdeki bazı çiftçiler buğdayın çimlenmesi için sulama kanallardan aldıkları su ile yağmurlama sistemiyle sulamaya başladı. Buğday hasadının ilk yapıldığı bölgemizdeki sulanamayan arazilerdeki çiftçilerimiz yağmurun yağmasını bekliyor."
İKLİM ŞARTLARINA UYGUN TOHUM SEÇİLMELİ
İklim ve bölge şartlarına uygun sertifikalı tohumun tercih edilmesinin önemine de değinen İncefikir, "Sertifikalı tohumda çeşit özellikleri bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir. Çeşit özellikleri bilindiğinde ürünün gelişimi sırasında izlenecek olan uygulama (bakım, sulama) programı da daha rahat belirlenir. Sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı en az yüzde 97 oranındadır. İçerisinde yabancı madde en çok yüzde 3'tür. Verim artışı ve tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür."

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!